/

Trumps fundamentale feil

Få land støtter Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Men på bakken fortsetter de facto annekteringen av Jerusalem og Vestbredden.

Den 24. oktober 1995 vedtok den amerikanske kongressen med stort flertall at den amerikanske ambassaden i Israel skulle flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem innen 31. mai 1999. Selv om flyttingen var blant Bill Clintons valgløfter i 1992, nektet han å signere vedtaket, kalt «Jerusalem Embassy Act», som trådte i kraft 8. november 1995. George W. Bush og Barack Obama nektet også, og mente at USA måtte vente til Israel-Palestina-konflikten var løst og respektere verdenssamfunnets syn på Jerusalems status.

Clinton, Bush og Obama utsatte vedtaket fra halvår til halvår, slik også Donald Trump gjorde i juni. Men 6. desember gjorde han slutt på USAs tvetydige holdning, da han bestemte seg for å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Dermed går han imot FNs sikkerhetsråds resolusjon 476 som 30. juni 1980 erklærte at alle israelske tiltak og handlinger «for å endre den hellige byens geografiske, demografiske og historiske karakter» er ugyldige. En måned senere vedtok det israelske parlamentet, Knesset, en «grunnlov» som erklærte at «Jerusalem, helt og samlet, er Israels hovedstad». Sikkerhetsrådet svarte 20. august med resolusjon 478 som ba FN-landene trekke sine ambassader ut av Jerusalem. Siden har Jerusalem – med noen få unntak, som Costa Rica og El Salvador som beholdt ambassadene der til begynnelsen av 2000-tallet – bare huset konsulater, mens ambassadene har vært i Tel Aviv. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Øya som vil redde tunfisken

Neste sak

Slekt som vare

Mer Israel

Venstresionismens kollaps i Israel

Etter fire valg på to år er det fullt politisk kaos i Israel, hvor de en gang så dominerende venstre­sionistiske partiene nå har kun 13 seter i parlamentet.

Israels ubønnhørlige høyredreining

I femti år har den franske journalisten Charles Enderlin dekket israelsk politikk. Her er hans beretning om de okkupasjonsivrige partilederne som gjorde Likud til Israels dominerende parti.

Da Tyskland ville pynte på omdømmet

Etter andre verdenskrig bidro Vest-Tyskland til byggingen av staten Israel for å pynte på omdømmet sitt. Slik fikk Vest-Tyskland en sentral, men lite kjent rolle i Midtøsten.

Unge, progressive og Israel-kritiske

Forholdet mellom amerikanske jøder og Israel har endret seg drastisk de siste førti årene, spesielt i de yngre generasjonene. De mest pro-israelske stemmene i USA er nå kristensionister.

Dokumentaren som måtte stanses

Al-Jazeera gikk undercover for å avdekke metodene til de mektige pro-israelske pressgruppene i USA. Men like før dokumentaren skulle sendes, ble den stanset av geopolitiske årsaker.

0 kr 0