Den radikale tenkeren Mary Wollstonecraft, portrettert av John Opie, ca. 1790–1791. Wikimedia Commons.
Litteratur Wollstonecraft

Den borgerlige dissidenten

Mary Wollstonecraft var en dristig tenker og levde et ukonvensjonelt liv. Forfatterskapet hennes var et sentralt bidrag til politiseringen av kvinners situasjon.

Posted on

I 1911 beskrev Emma Goldman henne som en pioner for menneskelig framskritt og en forkjemper for de utstøtte. Mary Wollstonecraft (1759–1797) var da blitt mer eller mindre glemt utenfor England. Wollstonecraft var en av de første til å tenke kvinners skjebne politisk, og hennes eget liv ble preget av et sterkt ønske om å bryte barrierer. Hun ble sentral i både feminismen og den engelske radikalismen. Ifølge den marxistiske historikeren Edward P. Thompson var hun avgjørende for den første utkrystalliseringen av en arbeiderklassebevissthet i England.

Fra 1760-tallet samlet «radikalerne» reformistene i middelklassen. Etter den franske revolusjonen i 1789, fikk bevegelsen et større omfang med kravene om demokrati, innflytelsen fra jakobinismen og avvisningen av det aristokratiske handelsoligarkiet. To tenkere var viktig for denne oppvåkningen: Thomas Paine og William Godwin. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Litteratur

0 kr 0
Gå til Toppen