Den borgerlige dissidenten

Mary Wollstonecraft var en dristig tenker og levde et ukonvensjonelt liv. Forfatterskapet hennes var et sentralt bidrag til politiseringen av kvinners situasjon.

I 1911 beskrev Emma Goldman henne som en pioner for menneskelig framskritt og en forkjemper for de utstøtte. Mary Wollstonecraft (1759–1797) var da blitt mer eller mindre glemt utenfor England. Wollstonecraft var en av de første til å tenke kvinners skjebne politisk, og hennes eget liv ble preget av et sterkt ønske om å bryte barrierer. Hun ble sentral i både feminismen og den engelske radikalismen. Ifølge den marxistiske historikeren Edward P. Thompson var hun avgjørende for den første utkrystalliseringen av en arbeiderklassebevissthet i England.

Fra 1760-tallet samlet «radikalerne» reformistene i middelklassen. Etter den franske revolusjonen i 1789, fikk bevegelsen et større omfang med kravene om demokrati, innflytelsen fra jakobinismen og avvisningen av det aristokratiske handelsoligarkiet. To tenkere var viktig for denne oppvåkningen: Thomas Paine og William Godwin. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Kvinnene redder Indias landbruk

Default thumbnail
Neste sak

Den nye atomalderen

Andre saker om Litteratur

Gud i en kakerlak

Den brasiliansk-jødiske forfatter Clarice Lispector var en stemme så anderledes at ingen kunne placere hende. Hendes

Den hellige klovn

I både skrift og billede søgte den franske digter og maler Henri Michaux en idé om

Hinsides reparasjon

Hva ville skjedd hvis Alan Turing ikke begikk selvmord, Storbritannia tapte Falklandskrigen og roboter kunne forelske

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.