Dyrtid

Med underkuede medier, en ikke-eksisterende opposisjon og borgerkrigene i Libya, Syria og Irak som skremsel, synes regimet å ha et stramt grep om folket.

mars 2018
Under revolusjonen i 2011 flokket tusenvis av egyptere til Tahrir-plassen. I dag har håpet sluknet, og regimets grep om opposisjonen er strammere enn noensinne. Foto: Hang Dinh / Shutterstock.

Hva har endret seg siden 2011? Både gateselgeren i slumområdene i Kairo , byråkraten og den kjente forfatteren som bor i en finere leilighet i Wust el-Balad («sentrum» på arabisk, området rundt Tahrir-plassen), svarer det samme: «Alt er blitt skrekkelig dyrt!»

Prisstigningen begynte å merkes like etter presidentvalget i 2014, da Abdel Fattah al-Sisis regjering innledet strukturreformene Det internasjonale pengefondet (IMF) krevde i bytte mot en årlig bistand på 12-15 milliarder dollar. «Målet er å gå gradvis fra et system med subsidierte basisvarer til å målrette hjelpen til de med minst inntekt», forklarer den franske forskeren Marie Vannetzel, som er i Kairo for å studere endringene i det egyptiske samfunnet etter revolusjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal