Daliter stenger gatene i Mumbai 3. januar. Dagen før ble en dalit drept i det som skulle være en fredelig 200-årsmarkering av britenes krig mot de lokale hindulederne, peshwa. Hendelsen er et omstridt øyeblikk i dalitenes historie, ettersom de kjempet på britenes side, og blir møtt med voldelig fra hindunasjonalister. Foto: Shailesh Andrade, Reuters / NTB Scanpix

Ekskludert fra det indiske miraklet

India er i ferd med å bli verdens femte største økonomiske makt. Samtidig vokser ulikhetene, og kastehierarkiet føyer seg til klasseskillene.

Adivasiene og dalitene i India er knust av økonomisk vekst,[ref] Som antydet i tittelen på antologien Ground Down by Growth: Tribe, Caste, Class and Inequality in 21st Century India, Pluto Press, London, 2017.[/ref] men bidrar likevel til boomen i India. Adivasiene er såkalte stammefolk, men foretrekker selv å bli kalt urfolk – adivasi betyr «opprinnelige innbyggere». De utgjør 8,6 prosent av Indias befolkning, det vil si over hundre millioner av en befolkning på 1,2 milliarder. Dalitene har på sin side fått navnet sitt direkte fra kasteundertrykkelsen: Dalit er ordet som erstattet «de urørbare» og betyr «de undertrykte». Det finnes 200 millioner daliter i India, det vil si 16,6 prosent av befolkningen.

Administrativt sett inngår disse historisk utstøtte gruppene i scheduled tribes og scheduled castes, beskyttede stammer og kaster. Det betyr at de har rett på kvoter, proporsjonalt med deres demografiske størrelse, i utdanningsinstitusjoner, offentlige virksomheter og demokratiske institusjoner.[ref] Se Purushottam Agrawal, «Kaste eller klasse?», Le Monde diplomatique, mai 2007.[/ref] Denne positive diskrimineringen, nedfelt i grunnloven fra 1950, skaper en viss sosial mobilitet, selv om ordningen ikke omfatter privat sektor, hvor de fleste lederne er fra høykastene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Fascisme som pastiche

Default thumbnail
Neste sak

NATO-kaos

Andre saker om India

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet. Indias 17.

Bortenfor Bollywood

Mytologiske fortellinger og superhelter har lenge hersket i indiske tegneserier. Nå bytter

0 kr 0