Ekskludert fra det indiske miraklet

India er i ferd med å bli verdens femte største økonomiske makt. Samtidig vokser ulikhetene, og kastehierarkiet føyer seg til klasseskillene.

mars 2018
Daliter stenger gatene i Mumbai 3. januar. Dagen før ble en dalit drept i det som skulle være en fredelig 200-årsmarkering av britenes krig mot de lokale hindulederne, peshwa. Hendelsen er et omstridt øyeblikk i dalitenes historie, ettersom de kjempet på britenes side, og blir møtt med voldelig fra hindunasjonalister. Foto: Shailesh Andrade, Reuters / NTB Scanpix

Adivasiene og dalitene i India er knust av økonomisk vekst, men bidrar likevel til boomen i India. Adivasiene er såkalte stammefolk, men foretrekker selv å bli kalt urfolk – adivasi betyr «opprinnelige innbyggere». De utgjør 8,6 prosent av Indias befolkning, det vil si over hundre millioner av en befolkning på 1,2 milliarder. Dalitene har på sin side fått navnet sitt direkte fra kasteundertrykkelsen: Dalit er ordet som erstattet «de urørbare» og betyr «de undertrykte». Det finnes 200 millioner daliter i India, det vil si 16,6 prosent av befolkningen.

Administrativt sett inngår disse historisk utstøtte gruppene i scheduled tribes og scheduled castes, beskyttede stammer og kaster. Det betyr at de har rett på kvoter, proporsjonalt med deres demografiske størrelse, i utdanningsinstitusjoner, offentlige virksomheter og demokratiske institusjoner. Denne positive diskrimineringen, nedfelt i grunnloven fra 1950, skaper en viss sosial mobilitet, selv om ordningen ikke omfatter privat sektor, hvor de fleste lederne er fra høykastene. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal