Putin og patriarken

Alt tyder på at Vladimir Putin blir gjenvalgt 18. mars. Etter de store demonstrasjonene i 2012 bestemte han seg for å mobilisere befolkningen rundt noe annet enn seg selv: å forsvare tradisjonelle russiske verdier mot Vesten.

Under en strålende sol innviet patriark Kirill den nye kirken til klosteret Sretenski i sentrum av hovedstaden 25. mai i fjor. Ved hans side overværer president Vladimir Putin hele seremonien med en kjølig, høytidelig mine. Så overrekker Putin ham et fire hundre år gammelt helgenbilde av Johannes Døperen, profeten som annonserte Jesus' ankomst. Bildet hadde inntil da hengt på Putins kontor i Kreml. Det står nå på alteret i den nye kirken.

Scenen med patriarken ved siden av statslederen ville vært underlig for få tiår siden. Kirken viet «martyrene for religiøs forfølgelse» ligger et par skritt fra Lubjanka, bygget til det sovjetiske innenriksdepartementet og symbolet på den store undertrykkingen på 1930-tallet. Beslutningen om å innvie denne kirken samme år som hundreårsmarkeringen av februar- og oktoberrevolusjonen i 1917, var et «viktig symbol» sa Putin da han tok ordet etter seremonien. «Vi vet hvor skjør den sivile freden er. Vi må aldri glemme hvor vanskelig det er å hele sår skapt av splittelse. Det er vårt felles ansvar, å gjøre alt for å holde den russiske nasjonen samlet.» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Den borgerlige dissidenten

Neste sak

Hverdagen midt i krigen

Mer Russland

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Rask reaksjon, utdatert helsevesen

Russland innførte tidlig flere tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Men det russiske helsesystemets fortrinn, med stor sykehuskapasitet og lang erfaring med infeksjonssykdommer, dekker over dype ulikheter som vil ramme befolkningen når epidemien nå skyter fart.

0 kr 0