Putin og patriarken

Alt tyder på at Vladimir Putin blir gjenvalgt 18. mars. Etter de store demonstrasjonene i 2012 bestemte han seg for å mobilisere befolkningen rundt noe annet enn seg selv: å forsvare tradisjonelle russiske verdier mot Vesten.

Vladimir Putin og den ortodokse kirkens patriark Kirill ankommer en seremoni på Den røde plass i Moskva under Den nasjonale enhetsdagen 4. november 2017. Foto: Alexander Nemenov, Pool Photo / ntb scanpix

Under en strålende sol innviet patriark Kirill den nye kirken til klosteret Sretenski i sentrum av hovedstaden 25. mai i fjor. Ved hans side overværer president Vladimir Putin hele seremonien med en kjølig, høytidelig mine. Så overrekker Putin ham et fire hundre år gammelt helgenbilde av Johannes Døperen, profeten som annonserte Jesus' ankomst. Bildet hadde inntil da hengt på Putins kontor i Kreml. Det står nå på alteret i den nye kirken.

Scenen med patriarken ved siden av statslederen ville vært underlig for få tiår siden. Kirken viet «martyrene for religiøs forfølgelse» ligger et par skritt fra Lubjanka, bygget til det sovjetiske innenriksdepartementet og symbolet på den store undertrykkingen på 1930-tallet. Beslutningen om å innvie denne kirken samme år som hundreårsmarkeringen av februar- og oktoberrevolusjonen i 1917, var et «viktig symbol» sa Putin da han tok ordet etter seremonien. «Vi vet hvor skjør den sivile freden er. Vi må aldri glemme hvor vanskelig det er å hele sår skapt av splittelse. Det er vårt felles ansvar, å gjøre alt for å holde den russiske nasjonen samlet.» (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0