Verken høyre, venstre, eller sentrum

Valget i mars har kastet Italia ut i kaos etter at Femstjernersbevegelsen fikk over tretti prosent av stemmene. Det antipolitiske partiet vil nå bli tvunget til å ta politiske valg.

Resultatet til Femstjernersbeveg­elsen (Movimento Cinque Stelle, M5S) i parlamentsvalget i Italia 4. mars utløste et skred av sjokk og vantro. Det var ikke desto mindre et forutsigbart utslag av en vedvarende politisk og økonomisk krise. Fingeren som partiet har gjort til sitt symbol og viser til politikerne, journalistene og EU-institusjonene, har gitt et utløp for sinnet til millioner av velgere. Og italienerne synes å like katarsisen det gir.

I 2016 viste økonomene Guglielmo Barone og Sauro Mocetti at de rikeste familiene i dagens Firenze har samme etternavn eller nedstammer fra de søkkrike familiene som vakte anstøt allerede på 1400-tallet. De økonomiske makthavernes sosiale immobilitet er kanskje en av grunnene til at elleve millioner italienere stemte på M5S i mars. De store partiene som har styrt Italia de siste tjue årene, har påført landet en anemisk vekst, høy arbeidsledighet (spesielt hos de unge) og en ukontrollert offentlig gjeld. Mange ser derfor på M5S som et botemiddel og en hevn over et politisk apparat som bare tjener en egoistisk «kaste». (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kirken mot Kabila

Neste sak

Bagatellisering av en katastrofe

Mer Italia

Mafiaens sosiale forankring

Rettssaken mot ‘Ndrangheta vekker igjen spørsmålet om mafiaens vesen og hvorfor Italia aldri blir kvitt denne «andre staten».

Italias politiske drama i tre akter

For to år siden ble ytre høyrepartiet Lega Italias nest største parti med sin krasse kritikk av EU og de økonomiske innstrammingene Brussel påla landet. Nå har partiet gått i regjering med tidligere europeisk sentralbanksjef Mario Draghi. Hva skjedde?

En kinesisk landsby i Italia

Europas største kinesiske eksilmiljø har i liten grad blitt rammet av koronaviruset. Etter tjue år med mistro fra sine italienske medborgere, har kineserne som driver klesindustrien i Prato fått en forsinket anerkjennelse.

Slik erobret Salvini Italia

I 2013 tok Matteo Salvini over det falleferdige separatistpartiet Lega Nord. Han byttet ut hets mot Roma og søritalienerne med angrep på Brussel og innvandrerne. Det har gitt regjeringsmakt og 34 prosent av stemmene i EU-valget.

Investorene stemmer ikke

Italienske velgere har nok en gang fått erfare at en av de mektigste aktørene i demokratiet deres ikke bryr seg særlig om hva de vil. Og selv Tyrkias autoritære president har måttet gi etter.

0 kr 0