Verken høyre, venstre, eller sentrum

Valget i mars har kastet Italia ut i kaos etter at Femstjernersbevegelsen fikk over tretti prosent av stemmene. Det antipolitiske partiet vil nå bli tvunget til å ta politiske valg.

Tilhengerne til M5S’ statsministerkandidat Luigi Di Maio feirer valgseieren, Pomigliano d’Arco 6. mars. Foto: Giovanni Cipriano, New York Times / NTB Scanpix.

Resultatet til Femstjernersbeveg­elsen (Movimento Cinque Stelle, M5S) i parlamentsvalget i Italia 4. mars utløste et skred av sjokk og vantro. Det var ikke desto mindre et forutsigbart utslag av en vedvarende politisk og økonomisk krise. Fingeren som partiet har gjort til sitt symbol og viser til politikerne, journalistene og EU-institusjonene, har gitt et utløp for sinnet til millioner av velgere. Og italienerne synes å like katarsisen det gir.

I 2016 viste økonomene Guglielmo Barone og Sauro Mocetti at de rikeste familiene i dagens Firenze har samme etternavn eller nedstammer fra de søkkrike familiene som vakte anstøt allerede på 1400-tallet.De økonomiske makthavernes sosiale immobilitet er kanskje en av grunnene til at elleve millioner italienere stemte på M5S i mars. De store partiene som har styrt Italia de siste tjue årene, har påført landet en anemisk vekst, høy arbeidsledighet (spesielt hos de unge) og en ukontrollert offentlig gjeld. Mange ser derfor på M5S som et botemiddel og en hevn over et politisk apparat som bare tjener en egoistisk «kaste». (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0