The Waterways, et tomt og usolgt boligprosjekt i den irske landsbyen Keshcarrigan, 28. januar 2012. Under den økonomiske boomen i landet bygget irske eiendomsutviklere titusenvis av hus, som etter finanskrisen ble stående uferdige eller tomme. Foto: Cathal McNaughton, REuters / NTB SCANPIX.
Irland Eiendomsspekulasjon

Bobler i betongen

I 2008 sprakk boligboblen i Irland og førte til et offentlig underskudd på 30 prosent. Ti år senere skyter boligprisene i været, til noens glede og andres frykt.

Posted on

Knuste vinduer og gjenmurte dører preger spøkelsesstrøket i den lille byen Ballaghaderreen i fylket Roscommon vest i Irland. I ti år har alt stått stille her, bortsett fra rottene. Boligprosjektet ble påbegynt i 2005, da en økonomisk boom ga Irland kallenavnet «Den keltiske tigeren».

Mellom 1990 og 2010 ble det bygd 762 600 boliger i landet. Det var langt mer enn den reelle etterspørselen. Likevel steg prisene raskere her enn de fleste andre steder: 474 prosent mellom 1995 og 2007 i nominell verdi. Til sammenligning steg boligprisene med 222 prosent i Storbritannia, 199 prosent i Spania og 107 prosent i USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
0 kr 0
Gå til Toppen