Bobler i betongen

I 2008 sprakk boligboblen i Irland og førte til et offentlig underskudd på 30 prosent. Ti år senere skyter boligprisene i været, til noens glede og andres frykt.

Knuste vinduer og gjenmurte dører preger spøkelsesstrøket i den lille byen Ballaghaderreen i fylket Roscommon vest i Irland. I ti år har alt stått stille her, bortsett fra rottene. Boligprosjektet ble påbegynt i 2005, da en økonomisk boom ga Irland kallenavnet «Den keltiske tigeren».

Mellom 1990 og 2010 ble det bygd 762 600 boliger i landet. Det var langt mer enn den reelle etterspørselen. Likevel steg prisene raskere her enn de fleste andre steder: 474 prosent mellom 1995 og 2007 i nominell verdi. Til sammenligning steg boligprisene med 222 prosent i Storbritannia, 199 prosent i Spania og 107 prosent i USA. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Default thumbnail
Forrige sak

Mai, et håp om hav

Neste sak

Hva håper russerne å oppnå i Syria?

Andre saker om Irland

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.