Integriteten i behold

Mohammad Rasoulof har med den underspillede Mannen mot strømmen lavet endnu en stærkt systemkritisk skildring af det iranske samfund.

Hver dag går Reza ud til sine fisk. Med en erfaren hånd strør han foder ud til de farverige dyr i vandet. Han iagttager dem et øjeblik og går derpå videre til dagens andre gøremål. I huset bor også hustruen Hadis og deres fælles søn. Sammen lever de et roligt liv i det nordlige Iran, men det ændrer sig med et slag, da Reza får nys om, at nogen er interesserede i hans ejendom.

Ejendomsspekulationerne tager snart til i styrke, og da Reza takker nej til at sælge sit fiskebrug til en lokal forretningsmand, bliver han klar over hvilke kræfter, han er oppe imod. Naboen lukker for vandet for at genere familien. Det kommer til tumult mellem Reza og naboen, og Reza smides i fængsel anklaget for at have brækket naboens arm. Det står hurtigt klart, at naboen blot er en del af et større netværk af lømler i jakkesæt, der passer på hinanden og dækker over hverandre. Naboens arm har således aldrig været brækket, men den slags viden kan Reza ikke bruge til noget. Og han kan blot se til, at vandet i dambruget forgiftes, hvorefter de mange, farverige fisk flyder livløse rundt på overfladen i et monumentalt, indtagende billede. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0