Swaziland Kong Mswati 3

Afrikas siste eneveldige monark

Kong Mswati 3 fylte nylig femti år, i likhet med staten han behandler som sin private eiendom. Det begynner innbyggerne å bli lei av.

Posted on

«Femti år med fred, stabilitet og framskritt» står det på store skilt langs den øde firefelts­motorveien fra den internasjonale flyplassen Kong Mswati III til hovedstaden Mbabane. Kongedømmets nye flyplass kostet 1,3 milliarder kroner og har alle kjennetegnene til en hvit elefant, som et gigantisk pengesluk 70 kilometer fra Mbabane med bare tre daglige flyruter tur-retur til nabolandet Sør-Afrika. I tillegg tar kong Mswati 3 seg iblant en tur i sin Airbus A340, som han kjøpte fra taiwanske China Airlines for 104 millioner kroner.

«Monarken har gjort landet til sin personlige eiendom», sier Mario Masuku, leder for opposisjonspartiet Folkets forente demokratibevegelse (Pudemo), som i likhet med alle andre partier er forbudt ifølge et dekret fra 1973. «Swazilands økonomi tjener bare familien og hoffet hans, samt en liten krets bedriftseiere og forretningsmenn som handler med ham.» Den innerste kretsen består av hans 13 koner, 23 barn og rundt 200 brødre og søstre. Deretter kommer et borgerskap som har tjent seg rik som mellomledd i utenrikshandelen, sørafrikanske investorer som her får arbeidskraft til en tredje­del av prisen, og en liten gruppe hvite bedriftseiere med røtter tilbake til det britiske kolonistyret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
0 kr 0
Gå til Toppen