Afrikas siste eneveldige monark

Kong Mswati 3 fylte nylig femti år, i likhet med staten han behandler som sin private eiendom. Det begynner innbyggerne å bli lei av.

august 2018

«Femti år med fred, stabilitet og framskritt» står det på store skilt langs den øde firefelts­motorveien fra den internasjonale flyplassen Kong Mswati III til hovedstaden Mbabane. Kongedømmets nye flyplass kostet 1,3 milliarder kroner og har alle kjennetegnene til en hvit elefant, som et gigantisk pengesluk 70 kilometer fra Mbabane med bare tre daglige flyruter tur-retur til nabolandet Sør-Afrika. I tillegg tar kong Mswati 3 seg iblant en tur i sin Airbus A340, som han kjøpte fra taiwanske China Airlines for 104 millioner kroner.

«Monarken har gjort landet til sin personlige eiendom», sier Mario Masuku, leder for opposisjonspartiet Folkets forente demokratibevegelse (Pudemo), som i likhet med alle andre partier er forbudt ifølge et dekret fra 1973. «Swazilands økonomi tjener bare familien og hoffet hans, samt en liten krets bedriftseiere og forretningsmenn som handler med ham.» Den innerste kretsen består av hans 13 koner, 23 barn og rundt 200 brødre og søstre. Deretter kommer et borgerskap som har tjent seg rik som mellomledd i utenrikshandelen, sørafrikanske investorer som her får arbeidskraft til en tredje­del av prisen, og en liten gruppe hvite bedriftseiere med røtter tilbake til det britiske kolonistyret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal