Fra FSLNs partikontor i Diriamba, 40 kilometer fra Managua, som ble okkupert av demonstranter 14. juni. I flere måneder har det vært daglige sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrkene. Foto: MARVIN RECINOS, AFP PHOTO / NTB Scanpix.

Ortegas brutale blindspor

Siden april har det vært regelrette gatekamper i Nicaragua mellom demonstranter med vidt forskjellige ambisjoner og statsapparatet til en president som klamrer seg til makten.

I Nicaragua finnes det to motstridende framstillinger av den politiske volden landet har opplevd siden april. President og tidligere revolusjonær sandinistleder Daniel Ortega som kom tilbake til makten i 2006, hevder at han er utsatt for et «kupp» eller en «sammensvergelse» fra «terrorister», «forbrytere» og «narkobaroner». På den andre siden sier demonstrantene – studenter, bønder, pensjonister, urfolk – i de angivelig spontane massedemonstrasjonene at de vil avsette det «korrupte Ortega-diktaturet» med fredelige midler.

I Europa så vel som Nord- og Sør-Amerika er den internasjonalistiske venstresiden som tidligere var solidarisk med Den sandinistiske frigjøringsfronten (FSLN), som Ortega har styrt siden 1980-tallet, splittet i synet på presidenten. I likhet med de fleste tidligere kommandantene, politiske lederne og intellektuelle som har forlatt FSLN i skuffelse eller blitt kastet ut, kritiserer mange i utlandet regjeringen for å være nyliberal, konservativ og autoritær, og for å føre den internasjonale opinionen bak lyset når den kaller seg sosialistisk. Blant disse er zapatistene i Mexico, De jordløses bevegelse i Brasil og Uruguays tidligere president José «Pepe» Mujica. På den andre siden mener blant annet Foro de São Paulo, en årlig konferanse som samler de fleste venstrepartiene i Latin-Amerika, at USA har en finger med i spillet, i tillegg til en nasjonal høyreside som vil kvitte seg med en venstreregjering. Beviset er, ifølge dem, at mange næringslivsledere og det katolske lederskapet har angrepet Ortega – men de glemmer å nevne at næringslivet og kirken tidligere var hans viktigste støttespillere. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Forrige sak

California-effekten

Neste sak

Beskeder til mennesket

Andre saker om Nicaragua

0 kr 0