/

Inn med handel, ut med folk

Japan, India og Kina kniver om kontrollen over infrastrukturen nord i Bengalbukta med miljøfiendtlige prosjekter som fordriver lokalbefolkningen.

Langt under de vestlige radarene er den nordlige delen av Bengalbukta blitt åsted for en intens rivalisering om kontrollen over ferdselen, som følge av Kinas nye silkeveier, handelsruter som er langt mindre romantiske enn forestillingen om den historiske ruten de er oppkalt etter. I 2013 lanserte kineserne et gigantisk infrastruktur- og transportprosjekt først kalt One Belt, One Road og senere Belt and Road Initiative.

Prosjektet involverer 68 land og er antatt å koste over 10 000 milliarder dollar. Målet er å endre radikalt handelen mellom Asia, Midtøsten, Afrika og Europa. Prosjektet inkluderer også strategiske partnerskap, ofte med en militær komponent. Den indiske regjeringen ser Kinas finansiering av havne-anlegg i Indiahavet, blant annet i Gwadar (Pakistan) og Colombo (Sri Lanka), som en såkalt perlekjedestrategi for å omringe landet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Lang veis ferd mot universelle rettigheter

Neste sak

Fra vidundermiddel til miljøproblem

Mer Bangladesh

Dødelig tekstil

Før Rana Plaza kollapset og drepte over tusen tekstilarbeidere, ble flere hundre drept i en brann

Hull i gjerdet

I år fullfører India stengingen av grensen til Bangladesh. Med 3286 kilometer er det den lengste

Under vann

Ganges-Bramaputra-deltaet er et av verdens mest fruktbare områder. Da India mistet to tredjedeler av elveområdene etter

0 kr 0