Kamerun splittet av språk

En politisk krise uten sidestykke hjemsøker Kamerun. Politiet og hæren går hardt til verks mot stadig mer voldelige separatister.

desember 2018
Kamerunsk gendarmeri patruljerer i Buéa, hovedstaden i den engelskspråklige provinsen Sør-Vest under et valgmøte arrangert av president Paul Biyas parti RDPC, 3. oktober. Foto: Marco Longari, AFP / NTB Scanpix.

Kameruns engelskspråklige befolkning er havnet i klem mellom voldelige separatister og hærens brutale undertrykkelse. Samtidig venter de fortsatt på forhandlinger om statusen for regionen deres. Volden hindret de fleste av dem fra å stemme i presidentvalget 7. oktober. Ikke overraskende ble Paul Biya nok en gang gjenvalgt slik han har blitt siden 1982.

Med 71 prosent av stemmene vant Biya lett over de åtte motkandidatene, i første rekke Maurice Kamto fra Bevegelsen for Kameruns renessanse (MRC) som fikk 14 prosent og Joshua Osih fra Social Democratic Front (SDF) med 3 prosent. Den lave oppslutningen til SDF, Biyas historiske engelskspråklige rival, skyldes voldsoppblussingen i de engelskspråklige områdene, hvor valgdeltakelsen var under fem prosent. Siden november 2016 har nær 300 000 personer måttet flykte fra hjemmene sine. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal