Solidariteten under andre verdenskrig la fundamentet for den britiske velferdsstaten i etterkrigstiden. «Hvis farene var felles, måtte også ressursene være det», mente velferdstatsteoretikeren Richard Titmuss. Her fra evakueringen av Dunkerque i mai-juni 1940.
Filosofi Omfordeling

Alle fordømmer ulikhet, men hvem vil gjøre noe med årsakene?


De rike blir rikere og de fattige fattigere. Det er vår tids store samfunnsproblem, men debatten om ulikhet har en lang historie, hvor to diametralt motsatte løsninger har stått og fortsatt står mot hverandre.
Reservert for abonnenter. Logg inn.

Av
Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Halvårsabonnement
349Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
149Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Nytt nummer er i salg. Bestill abonnement nå og få nummer tilsendt gratis.

Siste fra Filosofi

Velkommen til overvåkingskapitalismens tidsalder

Nettindustrien er basert på et enkelt prinsipp: å hente ut persondata og selge forutsigelser om brukernes atferd til annonsører. Men for å øke profitten må prediksjonen bli sikkerhet. Dermed holder det ikke lenger å forutse, nå gjelder det å endre menneskelig atferd i stor skala.

Planetarisk nydelse

Den amerikanske filosof Alphonso Lingis er en unik stemme der kombinerer eksistensfilosofi med en mere udadvendt jordisk-sanselig realisme. De vigtigste af hans essay er nu samlet i The Lingis Reader.
Reservert for abonnenter. Logg inn.

Myntenes makt

Vi lever i en kapitalistisk tidsalder, hvor stadig flere samfunnsområder blir fanget inn av pengenes verdivurdering. Et av de tidligste pengesamfunn finner vi i de greske bystatene på 500-tallet f.Kr. Hvordan påvirket innføringen av penger tenkningen og kulturen? Og er det i det hele tatt mulig å forestille seg et samfunn uten penger etter at

Den åndelige underkastelse

Klostrene på Athos var for bare nogle årtier siden på nippet til at lukke. Nu strømmer unge mænd til. Hvad driver dem til at træffe det radikale valg at blive munk for livet?
Reservert for abonnenter. Logg inn.

Tilbake til Edens hage

Mennesket ble lenge ansett som Guds favoritt. Selv når dette verdenssynet mistet sin relevans beholdt mennesket sin opphøyde posisjon. Dette hierarkiet blant de levende vesenene blir nå utfordret.
Reservert for abonnenter. Logg inn.
0 kr 0
Gå til Toppen