Paris, 15. desember. Foto: Valery HACHE, AFP / NTB Scanpix.
Frankrike Opprør

Sosial rettferdighet for å redde miljøet

Macron-regjeringen ville bruke miljøavgifter til å kompensere for redusert arbeidsgiveravgift, men som et tegn på kollektiv intelligens gikk «de gule vestene» ikke med på å sette klimakamp opp mot sosial rettferdighet.

Posted on

Til alles forskrekkelse advarte Frankrikes president Emmanuel Macron før de store demonstrasjonene i Paris 8. desember at en «hard kjerne på flere tusen personer» ville dra til Paris «for å knuse og drepe». Det som kom til å prege denne dagen var imidlertid at protestene til de mange titalls tusen «gule vestene» i en rekke franske byer sammenfalt med store klimamarsjer. De «usynlige» inntok det offentlige rom, og rundkjøringene. Begge protestene kritiserte på hver sin måte et system som forvandler mennesket til et rovdyr som er like ødeleggende for naturen som for sine medmennesker.

For om det fortsatt er mulig å unngå klimakaos,[ref]Se vår dossier «Hvordan unngå klimakaos?», Le Monde diplomatique, november 2015.[/ref] føler mange allerede det antropologiske sammenbruddet på kroppen – ødeleggelsen av mennesker «forvandlet til produserende og konsumerende dyr», slik Cornelius Castoriadis en gang sa.[ref]Cornelius Castoriadis, Une société à la dérive. Entretiens et débats, 1974–1997, Seuil, Paris, 2005.[/ref] I en verden med begrensede ressurser blir det absurde i en grenseløs akkumulasjon som bare tjener noen få stadig mer opprørende når man sliter med å få endene til å møtes. At opprøret inntok gatene i en hovedstad hvor den første verdensomspennende avtalen for å redusere global oppvarming ble framforhandlet i 2015, viser hvor stor den sosiale utfordringen i verden er – og avkler den franske regjeringen som presenterer seg i mediene som forkjemper for en sak den i sin faktiske politikk i all hovedsak har vendt ryggen til. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Frankrike

Kampen om vannet

Den offentlige driften av Frankrikes vannkraftressurser har lenge vært et gode for

0 kr 0
Gå til Toppen