Sosial rettferdighet for å redde miljøet

Macron-regjeringen ville bruke miljøavgifter til å kompensere for redusert arbeidsgiveravgift, men som et tegn på kollektiv intelligens gikk «de gule vestene» ikke med på å sette klimakamp opp mot sosial rettferdighet.

Til alles forskrekkelse advarte Frankrikes president Emmanuel Macron før de store demonstrasjonene i Paris 8. desember at en «hard kjerne på flere tusen personer» ville dra til Paris «for å knuse og drepe». Det som kom til å prege denne dagen var imidlertid at protestene til de mange titalls tusen «gule vestene» i en rekke franske byer sammenfalt med store klimamarsjer. De «usynlige» inntok det offentlige rom, og rundkjøringene. Begge protestene kritiserte på hver sin måte et system som forvandler mennesket til et rovdyr som er like ødeleggende for naturen som for sine medmennesker.

For om det fortsatt er mulig å unngå klimakaos, føler mange allerede det antropologiske sammenbruddet på kroppen – ødeleggelsen av mennesker «forvandlet til produserende og konsumerende dyr», slik Cornelius Castoriadis en gang sa. I en verden med begrensede ressurser blir det absurde i en grenseløs akkumulasjon som bare tjener noen få stadig mer opprørende når man sliter med å få endene til å møtes. At opprøret inntok gatene i en hovedstad hvor den første verdensomspennende avtalen for å redusere global oppvarming ble framforhandlet i 2015, viser hvor stor den sosiale utfordringen i verden er – og avkler den franske regjeringen som presenterer seg i mediene som forkjemper for en sak den i sin faktiske politikk i all hovedsak har vendt ryggen til. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kenyas digitale drømmer

Neste sak

Famlende apolitisk

Mer Frankrike

Underlig fransk enighet

Vil Frankrikes progressive partier snart overta Tokyos Kina-politikk eller Washingtons Venezuela-politikk?

Frankrikes godt bevarte hemmeligheter

En ny rapport om Frankrikes rolle i folkemordet i Rwanda, avslører at president François Mitterrand systematisk støttet hutuene og ignorerte varsler om et kommende folkemord. Men den fulle sannheten om Frankrikes rolle ligger fortsatt godt skjult i arkiver få forskere får tilgang til.

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Frankrike outsourcer krigen i Sahel

Med en årlig kostnad på nær ti milliarder kroner forsøker Frankrike nå å få sine europeiske partnere til å engasjere seg i den franske militæroperasjonen i Sahel. Flere land har gått med på å sende styrker, men ikke uten å kreve noe i gjengjeld.

Landsbygdas revansj

Et hus med hage, langt unna storbyens kjas og mas. I Frankrike lar stadig flere byboere seg friste av tanken om et liv på landet i kjølvannet av koronapandemien. Det har fått mediene til å spå et løft for landsbygda. Men virkeligheten på bakken tilsier noe annet.

0 kr 0