De ultrarikes president

Den sosiale avstanden mellom Macrons regjering og franskmenn flest er en sentral bakgrunn for opprøret i Frankrike. Regjeringen inneholder påfallende mange millionærer med bakgrunn som lobbyister og næringslivsledere.

Emmanuel Macron på et folkemøte i Paris i april 2017, en måned før han ble valgt til Frankrikes pesident. Foto: Frederic Legrand, COMEO / Shutterstock.

Mellom første runde av presidentvalget 7. mai 2017 og første runde av parlamentsvalget 11. juni mistet Emmanuel Macron og partiet hans, La République en Marche (LRM), over to millioner stemmer.

Den store valgdeltakelsen som ble spådd viste seg snarere å bli en klar seier for hjemmesitterne, som slo alle rekorder i andre runde av parlamentsvalget. Over 20 millioner velgere, mer enn halvparten av de registrerte velgerne, valgte å holde seg hjemme, mens LRM presterte å skaffe seg 308 av 577 seter i nasjonalforsamlingen med bare 7 826 432 stemmer – og dermed et absolutt flertall for å gjennomføre Macrons nyliberale program. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal