De ultrarikes president

Den sosiale avstanden mellom Macrons regjering og franskmenn flest er en sentral bakgrunn for opprøret i Frankrike. Regjeringen inneholder påfallende mange millionærer med bakgrunn som lobbyister og næringslivsledere.

Mellom første runde av presidentvalget 7. mai 2017 og første runde av parlamentsvalget 11. juni mistet Emmanuel Macron og partiet hans, La République en Marche (LRM), over to millioner stemmer.

Den store valgdeltakelsen som ble spådd viste seg snarere å bli en klar seier for hjemmesitterne, som slo alle rekorder i andre runde av parlamentsvalget. Over 20 millioner velgere, mer enn halvparten av de registrerte velgerne, valgte å holde seg hjemme, mens LRM presterte å skaffe seg 308 av 577 seter i nasjonalforsamlingen med bare 7 826 432 stemmer – og dermed et absolutt flertall for å gjennomføre Macrons nyliberale program. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Macrons misère

Neste sak

Hva vil det brasilianske militæret?

Mer Frankrike

Underlig fransk enighet

Vil Frankrikes progressive partier snart overta Tokyos Kina-politikk eller Washingtons Venezuela-politikk?Med premissene de legger til grunn

0 kr 0