I front mot Orbán

Orbán presenterer seg som folkets forsvarer overfor nyliberalismen, IMF og Verdensbanken, men har samtidig jobbet hardt for å svekke arbeidstakernes lovfestede rettigheter og marginalisere fagforeningene.

Den 1. januar trådte en lov om «oppmykning» av arbeidstiden i kraft som har skapt store protester og en enestående mobilisering fra fagbevegelsen. De ungarske fagorganisasjonene har lenge blitt forbundet med ettpartistaten før 1989 og har få medlemmer (ni prosent av arbeidstakerne), men er nå tilbake i politikken. En ny generasjon ledere har klart å mobilisere mange tusen mennesker i Budapest i protest mot statsminister Viktor Orbáns autoritære politikk og «slavelov».

Den nye loven lar arbeidsgiverne kreve at de ansatte, som allerede har 40 timers arbeidsuke, jobber 400 timer overtid i året – mot 250 tidligere og 84 på begynnelsen av 90-tallet. I tillegg vil beregningen av overtiden utvides til tre år, mot ett år tidligere. Ungarns største fagforbund, MaSZSZ, mener det vil «føre til en betydelig forverring av arbeidsvilkårene og mer utbytting av arbeiderne». For første gang siden høyrepartiet Fidesz kom tilbake til makten i 2010 har flere hundre demonstranter samlet seg i et titalls byer i distriktene, alle med slagordet: «Vi vil ikke være slaver!» (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Begge er verst

Neste sak

Opprørsvind på Balkan

Mer Ungarn

Frykten for å forsvinne

Siden 1980 har Ungarn mistet en million innbyggere på grunn av lave fødselstall og massiv utvandring. Det har gitt grobunn for storhetsfantasier og demagoger.

Laboratorium for det nye høyre

Arbeidet, familien, nasjonen og orden. Disse verdiene håper statsminister Viktor Orbán skal sikre ham støtte fra middelklassen, arbeidere og «de friske».

Det ungarske opprøret

Budapestrevolusjonen var et radikalt og
egalitært revolusjonært prosjekt. Gjennom generalstreik, oppretting av
selvstendige råd og direkte demokrati, ble den radikale kampen gjenskapt.
Tidsskriftet Sosialisme ou Barbarie ga en original analyse av den ungarske
hendelsen

0 kr 0