Guatemalas korrupsjonskompleks

Guatemalas vellykkede kamp mot korrupsjon har gått under de fleste radarer, men ikke president James Ernesto Morales’. Nå jager han ut den internasjonale kommisjonen som har gjort suksessen mulig.

april 2019
Guatemalanere demonstrerer mot president Jimmy Morales’ beslutning om å utvise FN-kommisjon mot korrupsjon (Cicig), i Guatemala by, 12. januar. Foto: Luis Echeverria, REUTERS / NTB Scanpix.

Natt til 17. februar 2007 kjørte tre salvadoranske medlemmer i Det sentralamerikanske parlament (Parlacen) i retning Guatemala by i en SUV med to store sportsbager gjemt i et hemmelig rom. Like etter at de hadde krysset grensen til Guatemala ble Eduardo d’Aubuisson, William Pichinte, José Ramón González og deres sjåfør arrestert av politiet utenfor landsbyen El Jocotillo. Morgenen dagen etter ble de ennå rykende likene av de fire mennene hentet ut av den forkullede bilen. Obduksjonen viste flere kulehull. Senere ble det avdekket at de tre parlamentarikerne fraktet 20 kilo kokain og 5 millioner dollar i kontanter. Morderne, fire politimenn, ble arrestert tre dager senere, men drept da de skulle overføres til varetekt. Victor Rivera, en rådgiver i innenriksdepartementet som var mistenkt for å ha beordret drapene, døde også i månedene som fulgte.

En slik sak kunne ha gått ubemerket hen i Guatemala, et land gjennomsyret av vold og korrupsjon, hvor ni tidligere presidenter er siktet, straffeforfølges eller sitter i fengsel. Men det skjedde ikke, mye på grunn av Den internasjonale kommisjonen mot straffefrihet i Guatemala (Cicig). Kommisjonen, som ble opprettet i 2007 etter en avtale mellom landet og FN, har som formål å «støtte, styrke og bistå institusjonene […] med ansvar for å etterforske og rettsforfølge forbrytelser antatt begått i forbindelse med aktivitetene til ulovlige organer og hemmelige sikkerhetsapparater». De svake institusjonene i landet som var hjemsøkt av væpnet konflikt i 36 år fra 1960 til 1996, gjør at både gamle og nye forbrytelser kan gå ustraffet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal