En film på trods

Jafar Panahis Tre kvinder kan læses som en allegori over filmskaberens rigide arbejdsvilkår, men filmen er stærkest som en antropologisk beretning om en del af Iran, vi sjældent hører om.

Det hele begynder med et filmet opråb. Rystede billeder i grynet kvalitet skabt af en mobiltelefon, der er holdt på højkant. Pigen i billedet er febrilsk. Hun kalder ud mod verden. Hun taler om forældrenes forventninger til hende, at hun skal se at blive gift, tage en fornuftig uddannelse og få et hæderligt job. Men hun vil ikke den slags. Hun vil kunsten. Hun vil skabe. Derfor kalder hun ud mod verden en sidste gang. Så tager hun et skridt op af en støvet klippe, folder rebet rundt om halsen og lader sig falde.

Faldet bliver begyndelsen på en tur udi det iranske samfund. Modtageren af videoen er nemlig den kendte skuespillerinde Behnaz Jafari (i rollen som vel nærmest sig selv), og hun kan ikke slippe tanken om pigen med de kunstneriske ambitioner, der netop har begået selvmord for åben skærm. Eller har hun? Er det hele blot et velkomponeret mediestunt skabt af en ung kvinde fra Instagram-generationen? Usikkerheden vibrerer et godt stykke ind i filmen, men Tre kvinder er ikke nogen thriller. Den er derimod en nærmest antropologisk studie af de dele af det iranske samfund, vi meget sjældent hører om, nemlig det pastorale, traditionelle Iran. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Huawei og allmenningenes skjebne

Default thumbnail
Neste sak

Døden i ørkenen

Andre saker om Film

Den sovjetiske løgn

Den sorte jord burde brødføde en hel befolkning. Det er beretningen, som det sovjetiske regime tillader

Opp av asken

Gjenoppstandelsen til den en gang konkursrammede byen Stockton i California er en prosess det sikkert er

Familiens sorte får

Familiefesten skriver sig på behændig vis ind i en arketypisk genre. Den styrer udenom genrens værste

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.