Brazilian President Jair Bolsonaro (L) and his Minister of Justice and Public Security Sergio Moro arrive for the launching ceremony of the Front Brazil Project, which aims at reducing the rates of violence in cities, at Planalto Palace in Brasilia, on August 29, 2019. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Brasil / Politikk Politisert korrupsjon

Korrupsjonsmisbruk i Brasil

Med tvilsomme metoder la den brasilianske dommeren Sérgio Moros partiske korrupsjonsetterforskning veien åpen for ytre høyre i Brasil.

Posted on

I mars 2014 startet etterforskningen Lava Jato («bilvask») som skulle avdekke den største korrupsjonsskandalen i Brasils nyere historie. Dommeren Sérgio Moro ble gitt i oppgave å lede etterforskningen, ettersom han hadde fått erfaring med denne typen saker som assistent i den mye omtalte mensalão-skandalen i 2005, der det ble avslørt at Arbeiderpartiet (PT) hadde kjøpt støtte fra andre folkevalgte.

Moros metode, som han beskrev i en artikkel på midten av 2000-tallet, var basert på korrupsjonsetterforskningen Mani Pulite («rene hender») i Italia på begynnelsen av 1990-tallet, en etterforskning som senket de italienske regjeringspartiene og bidro til å ende Italias første republikk. I artikkelen trekker Moro fram to aspekter ved den italienske etterforskningen: preventiv fengsling for å framprovosere angiveri, og lekkasjer fra etterforskingen til pressen for å pirre offentligheten og legge press på de mistenkte og domstolene. Dramatisering i mediene er, ifølge Moro, viktigere enn uskyldspresumpsjonen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver

Siste fra Brasil

Placeholder

Vår tids tese

Hva skjedde i Brasil?

I slutten av august var Brasils tidligere president Luiz

Demagogfabrikken

Autoritære populister dukker ikke opp fra ingensteds. Det er blitt tydelig i

0 kr 0
Gå til Toppen