Se på det anderledes og hold blikket

Yomeddine er en rørende om end rigelig sentimental road movie om et udstødt menneske, der søger sit ophav.

september 2019

Nogle mennesker er så anderledes, så meget afvigere fra normen, at de bestandigt vil være ekskluderede fra de store fællesskaber. Dømt til at leve et liv ved siden af samfundet. Sådan et menneske er Beshay.
Som spæd blev han afleveret ved porten til et børnehjem i en egyptisk landsby. I dag vandrer han som 40-årig rundt på affaldsbjerget, hvor han i skralddyngerne søger efter genstande, der kunne have en lille værdi, når han skal sælge det videre. Hans ansigt er arret og fyldt med bylder. Armene korte og hænderne forvredne. Beshay er spedalsk. Han er kureret for lidelsen, men hans krop og ansigt bærer stadig spedalskhedens særegne træk.

Spedalskhed er nok en af de mest sagnomspundne lidelser. Gisninger om sygdommens årsager har været mange, fra overdreven sexlyst til indtagelse af fisk, før man fandt ud af, at spedalskhed opstår ved en bakterie, der kan bekæmpes med antibiotika. Op gennem historien har de spedalske ofte været dømt til et liv i isolation og kun mødt væmmelse og afsky fra deres omgivelser. De har boet i kolonier og blevet tvunget til at bære en klokke, så man altid kunne høre, når en spedalsk var i nærheden. I dag er sygdommen kun sporadisk udbredt, men til trods for viden om behandling, er der stadig spedalske i især fattigere egne, hvor vi også ser såkaldte leprosarier, hvor de spedalske bor isoleret fra omverdenen. Dette er også tilfældet for filmens protagonist. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal