Psykologi Narsissisme

Sivilisasjonens speilbilde

Siden Freud lanserte begrepet for over hundre år siden, har narsissisme blitt brukt til å forklare menneskets forfengelighet og samfunnsmessig forfall.

Posted on

Narsissisme er et ord som har grepet om seg, enten det er Donald Trump som kalles narsissist, eller alle andre som hungrer etter flere likes på sosiale medier. Det er dermed all grunn til å undersøke begrepets historie nærmere. Da er det fristende å ta utgangspunkt i Sigmund Freuds berømte artikkel fra 1914, som Vidarforlaget nå har utgitt på norsk under tittelen Til innføring i narsissismen.[ref]Sigmund Freud, Til innføring i narsissismen, oversatt og med etterord av Eivind Tjønneland, Vidarforlaget, Oslo, 2019.[/ref] Oversetter Eivind Tjønneland avslutter sitt etterord nettopp med å betone tekstens aktualitet.

Som Tjønneland også skriver, er det mer naturlig å kalle Freuds korte skriftstykke et essay enn en artikkel, tatt i betraktning hvor lite opptatt Freud virker av å konkludere i spørsmålet om narsissisme. I det hele tatt er det tvilsomt hvor mye klokere man blir på begrepet av å lese Freuds tekst. Den trenger så definitivt kontekstualisering, noe da også Tjønneland tilbyr. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler. Allerede abonnent? Logg inn.
Digitalt abonnent
Fra 49Kr.
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Årsabonnement
649Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver
Kvartalsabonnement
159Kr.
Avis på døren hver måned
Full tilgang til nettutgave og arkiv
Last ned digitale utgaver