/

Farlig fiende, umulig alliert

Tyrkia er på kollisjonskurs med USA etter kjøp av et russisk luftforsvarssystem og uenigheter i Syria. Hvor langt vil NATO strekke seg for å bevare Tyrkia i folden?

Den 12. juli fikk Tyrkia de første komponentene til det russiske luftforsvarssystemet S-400, etter å ha inngått en avtale med Russland i april. Leveransene har sammen med flere nye i august og september skapt store spenninger i forholdet til USA. Washington ser S-400 som inkompatibelt med systemene til NATO, som Tyrkia har vært med i siden 1952. Trump-administrasjonen gjorde dermed alvor av trusselen om å stanse salget av F35-jagerfly til det tyrkiske militæret. Mer skulle ikke til for å vekke frykt for at Tyrkia skal trekke seg ut av NATO og ytterligere forverre forholdet til USA, som allerede er på frysepunktet på grunn av ulike synspunkter på borgerkrigen i Syria.

For å forstå Tyrkias diplomatiske handlinger må vi se til det såkalte Sèvres-syndromet, en slags nasjonaleksistensiell angst oppkalt etter fredsavtalen som i 1920 ble påtvunget av seierherrene i første verdenskrig og som oppløste Det osmanske riket. Tyrkias eksistensielle frykt gir seg utslag i en nærtakende nasjonalisme som sentral drivkraft i tyrkisk utenrikspolitikk. I det nære utland er Tyrkias utenrikspolitikk fortsatt dominert av kurderspørsmålet og besattheten av å forhindre enhver kurdisk statsdannelse, som mange kurdiske nasjonalister drømmer om trass store indre motsetninger. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ode til det levende billede

Neste sak

Et for godt selskap til å være sant

Mer Tyrkia

Erdogans selvmotsigende flyktningstrategi

3,5 millioner syriske flyktninger bor i Tyrkia. De ble først tatt imot med åpne armer, men etter valgnederlag, økonomisk nedgang og dårlig håndtering av koronaepidemien forsøker Erdoğan nå å blidgjøre en opinion som har skiftet mening.

Gülenistenes europeiske håp

Etter det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016 har mange av Fethullah Gülens tilhengere flyktet til Europa, hvor den interne kampen om bevegelsens framtid nå pågår for fullt.

Investorene stemmer ikke

Italienske velgere har nok en gang fått erfare at en av de mektigste aktørene i demokratiet deres ikke bryr seg særlig om hva de vil. Og selv Tyrkias autoritære president har måttet gi etter.

Den store utrenskningen

Tjue måneder etter kuppforsøket til en fraksjon i hæren har 115 000 personer blitt bannlyst fra det tyrkiske samfunnet. Noen har dødd i fengsel, mens andre lever med minnet om tortur i påvente av lange fengselsstraffer.

Erdogans nasjonalistflørt

Erobring av byen Afrin fra de kurdiske styrkene i Syria 19. mars har styrket Erdoğans krigerske propaganda. Han nøler nå ikke med å angripe NATO verbalt for å smiske med nasjonalistene, som han håper skal få ham gjenvalgt.

0 kr 0