I sammenbruddets tjeneste

I mellemkrigstidens kaos dannede den franske tænker Georges Bataille et hovedløst projekt, for at svare på spørgsmålet: Hvordan forme en holdbar levemåde i en verden der er blevet ubarmhjertig, absurd og ligegyldig?

Georges Bataille (1897–1962) var en usædvanlig mangesidig forfatter i mellem- og efterkrigstidens Frankrig. Han udgav både skønlitteratur og essays indenfor filosofi, kunsthistorie, økonomi, antropologi, religion og arkæologi. I 1928 blev han en del af surrealismens bevægelse, for senere at tage skarpt afstand fra den. Fra 1930’erne og frem søsatte han det ene projekt efter det andet, med en optagethed af at trænge til bunds i bevidsthedslivet og det menneskelige vilkår dels igennem eget livseksperiment og dels gennem studier i eros, død og skabelse.

Efter at have været aktiv i kommunistiske miljøer, ikke mindst i opposition til den spirende fascisme, forsøgte Bataille i den sidste del af 1930’erne at overføre den politiske kamp til et mere mytisk plan. Med dette mål for øjet oprettede han to grupper der skulle udforske forholdet mellem magten og «det hellige» i samfundet. Den første gruppe, Collège de sociologie, arrangerede en række foredrag om de mere eller mindre fortrængte understrømme der vidnede om et samfund på randen af sammenbrud. En række af tidens mest prominente intellektuelle var blandt bidragsyderne, som Pierre Klossowski, Roger Caillois, Jean Wahl og André Masson. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Forrige sak

Britisk EU-joker

Neste sak

All makt til anklagerne

Andre saker om Filosofi

Sartres nei

I 1980 deltok mange tusen franskmenn i Jean-Paul Sartres gravferd. Med Sartres bortgang lukket en epoke

Tilbake til klassen

I over førti år har venstreintellektuelle tolket bort begreper som kapital, klasse og økonomiske forhold for

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.