Det letes etter gull i de fleste land sør for Sahara. Her fra en gullgruve i den nigerianske provinsen Minna, 23. juni 2013. FOTO: AFOLABI SOTUNDE, REUTERS / NTB SCANPIX.

Gullet som glimrer i Sahel

Mange tusen gullgravere saumfarer Sahel og Sahara. Det skaper enda mer kaos i en region som allerede er har store problemer med jihadistbevegelser og narkosmugling.

Ahmed kommer fra Arlit, en by nord i Niger kjent for sine urangruver. Han er den heldige eieren av en robust japansk firehjulstrekker og har intim kjennskap til rutene i Sahara. Den 42-årige tuaregen var lenge guide for turister i Aïrfjellene. Han fraktet også lovlige og ulovlige varer og migranter til grensen mot Libya før det ble forbudt i 2015. Da mistet han brått inntektskilden han trengte for å brødfø kona og deres tre barn. Derfor begynte han, sammen med noen venner som også var blitt arbeidsledige, å grave etter gull i Tchibarakaten flere timer fra Arlit i retning Algerie. Øynene hans gløder når han snakker om det nye yrket sitt.

«Gullet er som manna fra himmelen. Det har endret livet til folkene her», sier han. Men han er på ingen måte blitt rik: For han må betale for utvinningstillatelse og utstyr, ansette gruvearbeidere og gi dem mat. Hans nye geskjeft er knapt nok til å brødfø familien. «Jeg tjener ikke mer enn da jeg fraktet turister, men det er bedre enn ingenting», sier han. Andre har derimot klart å bli rike raskt på stigende gullpriser. Nigerske handelsmenn kan selge gull for 45 000 dollar kiloet til kjøpere i Dubai.[ref]Se David Lewis, Ryan McNeill og Zandi Shabalala, «Gold worth billions smuggled out of Africa», Reuters Investigates, 24. april 2019.[/ref] En formue i et land hvor minstelønna er knappe 30 000 CFA (450 kroner).
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Prøv Le Monde diplomatique i to måneder for ti kroner

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Bankerott Beirut

Default thumbnail
Neste sak

Land og territorium

Andre saker om Afrika

Kinagjeldsfellen

Der afrikanske lands gjeldsproblemer en gang var et tegn på vestlig kapitalistisk

Islamister for boikott

Siden starten på protestbevegelsen Hirak har algeriske islamister deltatt i demonstrasjonene uten

0 kr 0