«Ingenting vil bli grunnleggende endret»

Covid-19 har ført til økonomisk kaos i USA, og en mulighet for radikale politiske endringer. Men Joe Biden lover at ingenting vil endre seg hvis han vinner presidentvalget.

juni 2020
Under nedstengningen i USA har cellisten Jodi Beder holdt daglige konserter utenfor hjemmet sitt i Maryland. Her fra en konsert 30. mars. FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, AFP / NTB SCANPIX.

USA opplever et av de verste øyeblikkene i landets nyere historie. Pandemien som dommedagsprepperne har advart om i tiår er nå her, og selvsagt er vi ikke spesielt godt forberedt. Vårt store statsapparat, som høyresiden i vanlige tider later som de frykter så mye, klarte ikke å reise seg fra lenestolen da krisen kom. Presidenten vår, den tidligere tv-stjernen Donald Trump, har vist seg å være fullstendig inkompetent, om ikke også direkte skadelig for folkehelsen, med sin idiotiske babling på sine nærmest daglige pressekonferanser. Og store deler av landet har blitt stengt ned. I New York, hvor viruset så langt har vært mest dødelig, måtte man i mai stable kistene i massegraver gravd ut med bulldosere.

Å sette landet i karantene innebar å kvele en økonomi som inntil da gikk for full maskin. I USA har vi ingen mekanismer for å sette økonomien på pause – folk mister simpelthen jobben og bedriftene henger kroken på døra. Over natta gikk vi fra en av de beste økonomiske periodene i nyere tid til Den store depresjonen versjon 2. Vi hoppet over alle fasene imellom og rett til massiv arbeidsledighet og omfattende nedlegging av både store og små bedrifter. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal