Egypts griske generaler

Siden general Abdel Fattah al-Sisi kom til makten i 2013, har den egyptiske hæren tatt over stadig mer av landets økonomi. Militæret leder nå flere tusen byggeprosjekter og kaprer offentlige anbud på bekostning av statlige og private selskaper.

Egypts president, general Abdel Fattahl al-Sisi, bruker koronakrisen aktivt for å vinne innflytelse både i og utenfor landet. Her besøker Sisi en militærbase i Kairo, 7. april. FOTO: PRESSEBILDE FRA DEN EGYPTISKE PRESIDENTENTS KONTOR, APF / NTB SCANPIX.

Egyptiske soldater i militærgrønne vernedrakter desinfiserer asfalten med sprøytemaskiner. Med et lydspor verdig en B-film i bakgrunnen deler soldater ut munnbind til folk som disiplinert forsvinner inn i Kairo-metroen, mens dronekameraer flyr over et av landets fire feltsykehus. Fortellerstemmen skryter av at hærens fabrikker kan produsere 100 000 munnbind om dagen. I mai valgte det egyptiske regimet ledet av general Abdel Fattah al-Sisi å lage en propagandafilm for å vise at hæren ikke er redd for å ta opp kampen mot koronaviruset.

Allerede 7. april sa Sisi at landet hadde «strategiske lagre» med medisinsk verneutstyr takket være det offentlige byrået for fellesinnkjøp. Byrået som regimet opprettet i 2015 ligger offisielt under statsministeren, men i virkeligheten styres det av generalen Bahaa Eldin Ziedan. Sisis uttalelse forsterket mange egypteres mistanke om at hæren bruker koronakrisen til å stramme grepet om økonomien. For siden statskuppet til De frie offiserer i 1952 har hæren sakte, men sikkert blitt en av landets største næringsaktører. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Kongolesiske koboltproblemer

Neste sak

«Turister, dra hjem»

Mer Egypt

Dyrtid

Med underkuede medier, en ikke-eksisterende opposisjon og borgerkrigene i Libya, Syria og Irak som skremsel, synes

Døden på Nilen

I juli avsatte den egyptiske hæren en folkevalgt president med støtte fra den harde kjernen av

0 kr 0