Med føttene i flammene

Black Lives Matter har gitt en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning til den amerikanske venstresiden, mener historikeren Mike Davis. Hvordan gjøre solidariteten til et praktisk overlevelsesmiddel i de mørke tidene USA og verden er på vei inn i?

Den amerikanske samfunnsgeografen, miljøforkjemperen og historikeren Mike Davis’ monumentale bok Set The Night on Fire: L.A. in the Sixties, skrevet sammen med historikeren Jon Wiener, er blitt en uventet bestselger. Suksessen skyldes naturlig nok at temaet i seg selv er brennaktuelt, siden den handler om raseprotester og bevegelser for sosial rettferdighet. I Davis’ forfatterskap føyer boka seg inn i en serie av titler om Los Angeles, som City of Quartz – Excavating the Future in Los Angeles (1990) og Ecologies of Fear (1998), men også rekken av bøker om global urettferdighet, som Planet of Slums (2006) og antologien Evil Paradises (2007). Davis har de siste månedene vært en vik-tig stemme i kritikken av helsemyndighetenes svik mot de svakeste under koronapandemien, både i USA og internasjonalt, en pandemi Davis forutså i boka The Monster at Our Door fra 2005, utgitt i en utvidet versjon i år under tittelen The Monster Enters. Le Monde diplomatique har snakket med Davis om Black Lives Matter og den siste tidens hendelser i en historisk og global sammenheng.

– I mai var mange bekymret for at Los Angeles ville ende opp med en vill og langvarig bølge av uro og plyndring, som under Rodney King-opptøyene i 1992 og de omfattende opptøyene i bydelen Watts i 1965. Nå rammes USA igjen av opptøyer. Hva kan vi lære av å sammenligne de nye opptøyene og de tidligere protestene i Los Angeles?
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller logg inn.

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang
Forrige sak

Bolivias døende breer

Neste sak

Det andre Bolivia

Andre saker om Politikk

Budskapet fra avløpet

«Følg pengene» er en velkjent metode for å avsløre korrupsjon og maktmisbruk. «Følg vannet» kan nå

Anoreksi, en samfunnssykdom

I motsetning til andre sosialt betingede sykdommer rammer anoreksi nesten utelukkende unge kvinner fra velstående miljø.

0 kr 0

Logg inn

Ikke abonnent? Tegn abonnement her.