Lykken ved at forblive fordomsfri

Kunstneren og tyven er en gribende beretning om kunstens betydning og et portræt af to mennesker, vi kan lære meget af.

september 2020
Idet kunstneren portrætterer tyven, generobrer hun samtidig noget af det, han tog fra hende. FOTO: EUFORIA.

Mindst to steder i den dybt fascinerende dokumentarfilm Kunstneren og tyven får følelserne frit løb oppe på lærredet. Og det sker begge gange på grund af et andet lærred, nemlig oliemaleriets lærred. Første gang sker da tyven ser sig selv på maleriet. Overvældet af at se sig selv portrætteret med oliemaling, fastholder han blikket på lærredet, og vi ser hvordan blikket gradvist bliver mere og mere berørt for til sidst at lade sig overvælde af tårerne. Måske kommer tårerne, fordi tyven ser sig selv udefra og derved lærer sig selv at kende på ny.

Anden gang følelser strømmer os i møde, sker da kunstneren finder et af de to malerier, hun har mistet. Det sker i hvad, der nærmest virker som en tilfældighed. Ikke desto mindre er det en sejr, og den skyldes ikke den materielle værdi i maleriet, men fordi det er et stykke af hende, som tyvene har taget, og som hun nu får igen.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal