Fra Dementia 21.

Japans demente demografi

Shintaro Kagos Dementia 21 er en syrlig satire om eldrebølgen, med store doser svart humor og skrekk.

november 2020

Det heter seg at det eneste sikre i livet er døden og skatter. Japanske Shintaro Kago setter de to konstantene på spissen i satireserien Dementia 21, som nylig ble fullført i engelsk utgave med det andre bindet. Utgangspunktet er hjemlandets skyhøye andel eldre, hvor rundt 30 prosent av befolkningen er 65 år eller mer. Det er en enorm oppgave å gi de mange millioner gamle japanerne pleie og hjelp. Kago spinner videre på eldrebølgens morbide logikk: Jo lengre vi lever, desto flere helsetjenester trenger vi, og desto større skatteinntekter må staten ha for å dekke kostnadene.

I et av seriens avsnitt møter vi et totalitært myndighetsorgan kalt Instituttet for befolkningspyramidens egnethet. Økningen i antall eldre har forandret befolkningspyramidens fasong til en sirkel, og instituttlederen er bekymret over de mange «uproduktive borgerne». De eldre er med hans ord «verdiløse parasitter som ikke gjør noe annet enn å spise og sove, snyltende på de unge». Instituttet vil bruke alle midler for få pyramideform på demografien. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal