Japans demente demografi

Shintaro Kagos Dementia 21 er en syrlig satire om eldrebølgen, med store doser svart humor og skrekk.

Det heter seg at det eneste sikre i livet er døden og skatter. Japanske Shintaro Kago setter de to konstantene på spissen i satireserien Dementia 21, som nylig ble fullført i engelsk utgave med det andre bindet. Utgangspunktet er hjemlandets skyhøye andel eldre, hvor rundt 30 prosent av befolkningen er 65 år eller mer. Det er en enorm oppgave å gi de mange millioner gamle japanerne pleie og hjelp. Kago spinner videre på eldrebølgens morbide logikk: Jo lengre vi lever, desto flere helsetjenester trenger vi, og desto større skatteinntekter må staten ha for å dekke kostnadene.

I et av seriens avsnitt møter vi et totalitært myndighetsorgan kalt Instituttet for befolkningspyramidens egnethet. Økningen i antall eldre har forandret befolkningspyramidens fasong til en sirkel, og instituttlederen er bekymret over de mange «uproduktive borgerne». De eldre er med hans ord «verdiløse parasitter som ikke gjør noe annet enn å spise og sove, snyltende på de unge». Instituttet vil bruke alle midler for få pyramideform på demografien. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Moskvas globale drømmer

Neste sak

Uden konsekvens er vi ikke mennesker

Mer Tegneserie

Global oppvarming gir iskalde grøss

Klimakrisen vekker den over femti år gamle undergrunnsklassikeren Slow Death til live igjen, men det er en fransk 40-åring som best viser vei ut av klimaangsten.

Historien på sine skuldre

Den første russiske tegneserieromanen på norsk, Olga Lavrentjevas Survilo, er jordnær og ambisiøs. Familiehistorien fra Stalin-tiden er både en generasjonsroman og et oppgjør med nåtidens restituering av stålmannen.

Vill vest om kobbergruven

Skattejegere står mot urfolk i striden om gruvedrift i Oak Flat i den amerikanske delstaten Arizona. En ny bok skildrer apasjenes kamp mot et kynisk politisk spill. I potten ligger mye mer enn en neve dollar.

Tegneserier er ikke et teselskap

Knuste drømmer og forbudte bøker er hentet fram i kampen for demokrati. To nye selvbiografiske tegneserier skildrer 1980-tallets studentprotester i Kina og Sør-Korea.

Amerikas delte stater

Amerikanerne kutter all kontakt med omverdenen og bygger en festning rundt landet. En radikalisert venstreside tyr til geriljakrig. Homogene, hvite grupper etablerer enklaver styrt av selvjustis. USA er på bristepunktet i nye spenningsserier.

0 kr 0