Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Russiske og utenlandske turister bevæpnet med selfie-stenger stimler sammen på utkikksbroen over Moskva-elven i den nye Zarjadije-parken like ved Kreml. Parken har blomster fra hele Russland og er inndelt i områder som viser Russlands natur: steppe, tundra, taiga og myr. Den har også en isgrotte, et arkeologisk museum, flere gourmetrestauranter, et mediesenter med filmvisninger og utstillinger, en konsertsal med 1600 sitteplasser og et like stort utendørs amfi, som etter at parken ble åpnet 9. september 2017 har huset de største internasjonale arrangementene i hovedstaden. I 2018 ble parken inkludert i det amerikanske magasinet Times' liste over verdens vakreste steder.

Zarjadije er den første større parken som har blitt anlagt i Moskva på femti år. Den er del av borgermester Sergej Sobjanins forsøk det siste tiåret på å gjøre den russiske hovedstaden mer attraktiv for resten av verden. Siden den tidligere føderale byråkraten og Putin-støttespilleren overtok makten i Moskva i 2010, har målet vært å børste støvet av Moskva og ta opp konkurransen med New York, London, Paris og Tokyo om å være verdens ledende metropol. Byen skal bli en «global by», ifølge begrepet popularisert av den amerikanske sosiologen og økonomen Saskia Sassen, som også var med i juryen for arkitektkonkurransen om parken.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Offentlig samarbeid, privat profitt

Neste sak

Japans demente demografi

Andre saker om Russland

Hva vil Russland?

Utfordrer Russland Vesten for å vende oppmerksomheten bort fra interne problemer eller forsøker Kreml, sammen med

0 kr 0