Demokratisk seier med bismak

Joe Bidens første utnevnelser til sin administrasjon har skuffet de som håpet på reelle endringer i Washington. Men selv denne moderate linjen vil stange mot et republikansk parti som Demokratene ikke har klart å knuse.

desember 2020
I sin Thanksgiving-tale i Wilmington, Delaware, 25. november, sa USAs kommende president Joe Biden at «splittelsens tid» var over og at amerikanerne nå vil få «et år med lys». FOTO: CHANDAN KHANNA, AFP / NTB.

De fleste demokrater ble akutt skuffet på valgkvelden 3. november. For selv om kandidaten deres vant, gikk nesten ingenting annet som forventet. Jo, Donald Trump tapte, men et par titusen ekstra stemmer i noen få delstater – Georgia, Wisconsin, Arizona, Pennsylvania – ville vært nok til å gi ham fire år til i Det hvite hus. Den lille marginen fikk ham til å skrike ut om valgfusk, mens hans mest fanatiske tilhengere påsto at stemmemaskinene brukte programvare utviklet i Venezuela for Hugo Chávez, som gjorde det enkelt å jukse. Å se Rudy Giuliani, Trumps advokat og tidligere borgermester i New York, tørke panna mens han lot en annen jurist i teamet sitt slenge ut disse ville beskyldningene, viser hvor ille det står til med amerikansk politikk.

Mer bekymringsfullt og alvorlig for Joe Biden er det at 77 prosent av republikanerne mener at han ikke vant valgt på redelig vis. 20. januar må han forholde seg til denne mistilliten, samtidig som partiet hans ikke har flertall i Senatet, har mistet ti seter i Representantenes hus, og stagnert i delstatsforsamlingene. Biden kommer med andre ord ikke til dekket bord. Han vil ha et langt verre utgangspunkt enn Barack Obama hadde for tolv år siden, og arven etter Obama er ikke stort mer enn flotte taler og memoarer i to bind. Ingen tvilte på Obamas valgseier. Han fikk hele verden til å drømme og han hadde stort flertall i begge kamre i Kongressen. Han var også langt mer energisk og tretti år yngre enn «Sleepy Joe».
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal