Full fart mot gårsdagens verden

De politiske tiltakene for å dempe den økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien, synes bare å ha akselerert grunntendensene i samfunnet. Ulikhetene øker, og arbeidslivet blir stadig usikrere.

Den første smittebølgen og nedstengningene som rammet halve menneskeheten mellom januar og juni i fjor, ga et usedvanlig glimt av de latente forhåpningene til de mange som ønsker en «verden etterpå» uten den gamles skadelige aktiviteter, og kanskje også med flere fordeler. En verden med musikere i vinduene, færre fly på himmelen, ender som vandrer stille på motorveiene og kortere forsyningskjeder. En verden der folk i yrker som har blitt stykket opp av den kapitalistiske arbeidsdelingen gir hverandre en applaus hver kveld for det samfunnsnyttige arbeidet de har utført den dagen (og natten), og som de endelig får lønn som fortjent for. En verden med renere luft, hvor å være er viktigere enn å eie, og hvor kassabetjeningen ikke lenger må tvinges til å smile. Gjenåpningen av samfunnet og den andre smittebølgen har allerede vist at det var for mye å be om. Håpet om å vende tilbake til «normalen» fortrengte raskt de andre forhåpningene. Og for de delene av befolkningen som vil betale den tyngste prisen for den økonomiske kollapsen i lang tid framover, framstår en «tilbakevending til normalen» som mer enn nok.

Betyr det at det, nå når vinteren har kommet, er lite igjen av disse vakre håpene, som i det minste bidro til å dempe angsten under den første nedstengningen? Har det franske analysebyrået ObSoCo rett når det hevder at kriser alltid fører til en «kraftig akselerasjon av tendensene vi så før den brøt ut»? Ifølge ObSoCo ser koronapandemien ut til «å ‘utfelle’, i både temporal og kjemisk forstand, den velkjente spenningen Antonio Gramsci, Quaderni del carcere, 1948.[/ref] Dessverre skimter vi ennå ikke hodet til den nye verdenen, og vi har ingen garanti for at den vil være ny eller ønskelig. En annen umulig verden er fremdeles mulig.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Vill vest om kobbergruven

Neste sak

Finansfolkene som støttet brexit

Mer Økonomi

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med

Den store illusjonen

Før både første og andre verdenskrig fikk britiske Norman Angell mye oppmerksomhet for sin teori om

0 kr 0