Er den kinesiske økonomien fortapt?

Eiendomsgigantene er nedsyltet i gjeld, nettgiganten Alibaba presses av myndighetene, og tek-fyrtårnet Huawei er rammet av USAs embargo. Mens vestlige medier lenge har spådd en snarlig kollaps, vokser den kinesiske økonomien fortsatt. Hva er den faktiske tilstanden?

desember 2023
Gjeldsproblemene til den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande har fått mye oppmerksomhet i vestlige medier. Men så langt har den store kollapsen i eiendomsmarkedet uteblitt. Foto: Shutterstock.

En jevn strøm av vestlige analyser og kommentarer har i året som har gått, hevdet at Kinas økonomiske motor er i ferd med å stoppe opp. USAs president Joe Biden kalte i august den kinesiske økonomien en «tikkende bombe», mens The Economist noen måneder i forveien nøyde seg med å stille spørsmålet «Peak China?» på forsiden. I fjor brukte statsviterne Hal Brands og Michael Beckley samme uttrykk uten spørsmålstegn i en bok som vakte stor oppmerksomhet i Washington: Danger Zone. The Coming Conflict with China. I boka beskriver de to Kina som en «fallende, men gjenstridig» stormakt, som i skuffelsen over uoppnådde ambisjoner vil bli stadig mer krigersk i årene som kommer. Dette dystre bildet kommer nokså overraskende med tanke på at den kinesiske økonomien i år har hatt en vekst i BNP på over fire prosentpoeng mellom januar og september (det vil si over fem prosent på årsbasis).

Pessimistiske spådommer om Kina er en gjenganger i vestlige medier: På 2000-tallet var økonomien truet av «overoppheting», i 2009–2010 av den globale finanskrisen og nedgangen i verdenshandelen, og i 2015–2016 av forgjeldelse og kapitalflukt. «Statskapitalismen slår sprekker» hevdet den franske dagsavisen Le Monde i 2012. I tiden som har gått siden, har Kinas offentlige sektor bare blitt rikere: 308 300 milliarder yuan (rundt 470 000 milliarder kroner) i aktiva eid av ikke-finansielle statseide virksomheter ved utgangen av 2021, nesten tre ganger Kinas BNP. Økonomien mer enn doblet seg mellom 2010 og 2022, ifølge Verdensbanken. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal