Vill vest om kobbergruven

Skattejegere står mot urfolk i striden om gruvedrift i Oak Flat i den amerikanske delstaten Arizona. En ny bok skildrer apasjenes kamp mot et kynisk politisk spill. I potten ligger mye mer enn en neve dollar.

januar 2021
I Arizonas ørkenlandskap tegner Lauren Redniss naturen, dyrelivet og apasjenes mytologiske forestillinger om Oak Flat med ekspressiv strek og farger.

Trump-administrasjonen er travelt opptatt med å banke gjennom store utbyggingsprosjekter før The Donald forlater Det hvite hus. I tillegg til presidentens ønske om å etterlate seg et næringsvennlig ettermæle, forventer nok selskaper som har investert store summer i politiske relasjoner avkastning på investeringen. Et av prosjektene som har skutt fart er den omstridte kobberutvinningen i Oak Flat, sørøst i Arizona. Gruvedriften vil gjøre det som er et hellig fjellområde for apasje-stammen om til et enormt krater. Den endelige miljøkonsekvensanalysen skulle være ferdig innen utløpet av 2021, men nylig slapp det ut at den er blitt framskyndet et helt år. Da kan eiendomsretten til Oak Flat overføres til gruveselskapet, Resolution Copper, før innsettelsen til Joe Biden 20. januar.

Hastverket og det politiske spillet gjør den nye boka Oak Flat av Lauren Redniss særdeles aktuell. Boka har undertittelen «A Fight for Sacred Land in the American West», og er en veltegnet og interessant dokumentar om en apasje-families kamp gjennom flere generasjoner for å beskytte området mot inngrep. Redniss tegner fine portretter av familiemedlemmene, og mye av boka er bygd opp rundt intervjuer med dem. De tilhører San Carlos-apasjene, og Oak Flat ligger noen mil utenfor reservatet. Redniss forteller også en bredere kulturhistorie, som går tilbake til sølvgruvene på 1800-tallet og apasjenes overgivelse til statsmakten i 1886. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal