Indisk bondeopprør mot landbrukskutt

I midten av september fikk den indiske regjeringen vedtatt en brutal avregulering av det offentlige mat- og landbrukssystemet. Det har utløst en enorm protestbølge over hele landet.

Indiske bønder frakter pledd og madrasser til en protestleir i Ghaziabad, 11. januar. FOTO: DANISH SIDDIQUI, REUTERS / NTB.

Siden slutten av november har flere hundretusen bønder slått seg ned utenfor Indias hovedstad New Delhi, fast bestemt på å få regjeringen til å snu. Det er ikke første gang protesterende bønder havner i sentrum for indisk politikk og på avisforsidene. Tidligere har det dreid seg om selvmordsbølger eller bøndenes kamp mot genmodifiserte organismer og ekspropriering. Men denne gangen er de flere, mer bestemte og de får stor støtte fra den delen av befolkningen som er kritiske til statsminister Narendra Modis politikk.

I midten av september vedtok parlamentet tre lover som regjeringen hadde foreslått i begynnelsen av juni. Det ble gnisten som satte fyr på en sektor som har blitt desimert over lang tid. I 1951 jobbet 70 prosent av Indias yrkesaktive befolkning i landbruk, mens andelen var sunket til 48 prosent i 2011. Den indiske eksperten Ashok Gulati støtter reformen og mener den vil legge «fundamentet for en modernisering av landbruket». De som er direkte berørt av disse lovene, ser dem som begynnelsen på en nedbygging av mat- og landbrukspolitikken som ble innført på 1960- og 1970-tallet. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal