Indiske bønder frakter pledd og madrasser til en protestleir i Ghaziabad, 11. januar. FOTO: DANISH SIDDIQUI, REUTERS / NTB.

Indisk bondeopprør mot landbrukskutt

I midten av september fikk den indiske regjeringen vedtatt en brutal avregulering av det offentlige mat- og landbrukssystemet. Det har utløst en enorm protestbølge over hele landet.

Siden slutten av november har flere hundretusen bønder slått seg ned utenfor Indias hovedstad New Delhi, fast bestemt på å få regjeringen til å snu. Det er ikke første gang protesterende bønder havner i sentrum for indisk politikk og på avisforsidene. Tidligere har det dreid seg om selvmordsbølger eller bøndenes kamp mot genmodifiserte organismer og ekspropriering. Men denne gangen er de flere, mer bestemte og de får stor støtte fra den delen av befolkningen som er kritiske til statsminister Narendra Modis politikk.

I midten av september vedtok parlamentet tre lover som regjeringen hadde foreslått i begynnelsen av juni. Det ble gnisten som satte fyr på en sektor som har blitt desimert over lang tid. I 1951 jobbet 70 prosent av Indias yrkesaktive befolkning i landbruk, mens andelen var sunket til 48 prosent i 2011. Den indiske eksperten Ashok Gulati støtter reformen og mener den vil legge «fundamentet for en modernisering av landbruket». De som er direkte berørt av disse lovene, ser dem som begynnelsen på en nedbygging av mat- og landbrukspolitikken som ble innført på 1960- og 1970-tallet. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

En form for indsigt

Neste sak

Tahrir, et beleiret symbol

Mer India

Frykt blant Indias muslimer

Over tretti personer har blitt drept og flere hundre skadet i kjølvannet av de store protestene mot statsminister Narendra Modis tillegg til statsborgerskapsloven.

Hindunasjonalistenes jakt på «infiltratorer»

I den indiske delstaten Assam bygges en gigantisk leir for «ulovlige innvandrere» som er blitt fratatt indisk statsborgerskap. Mens hinduene blant dem kan få statsborgerskapet tilbake, risikerer muslimene å bli innesperret for resten av livet.

Full kontroll

Etter valget har BJP absolutt flertall i det indiske parlamentet.

Modis grep om makten

Da Narendra Modi ble statsminister i 2014 øynet mange håp om fredsforhandlinger med Pakistan. I valgkampen fem år senere spilte Modi derimot høyt på fiendskapet og hindunasjonalisme for å få fortsette som statsminister.

De vakre dagene som aldri kom

I april-mai skal 850 millioner indere velge nytt parlament og statsminister. I januar gikk 200 millioner av dem ut i en streik som kan få konsekvenser for valget.

0 kr 0