Alibaba-grunnlegger Jack Ma. FOTO: FREDERIC LEGRAND, SHUTTERSTOCK.

Alibaba, et kinesisk epos

Med innsamling av persondata fra kundene og et godt forhold til det kinesiske regimet, har Alibaba blitt en verdensledende aktør innen netthandel, digitale betalingsløsninger og helsetjenester. Nå har de kinesiske lederne satt foten ned for konsernet, som er blitt en systemisk risiko.

mars 2021

«Vi vet alle at hvis du låner 100 000 yuan, blir du livredd for banken. Låner du ti millioner, blir både du og banken litt redde. Låner du én milliard yuan, blir banken livredd for deg», sa Alibaba-grunnlegger Jack Ma i en dårlig skjult trussel til verdens bankledere som var samlet på Bund Summit i Shanghai 24. oktober. Ma, som trakk seg som direktør for den kinesiske nettgiganten i september 2019, fortsatte selvsikkert å snakke om dagens foreldede banktjenester og framveksten av big data. Han gikk så over til å skissere et «nytt finanssystem der innovasjon og reguleringer er i harmoni» og ønsket seg «nye digitale valutaer». Han glemte selvsagt ikke å skryte av sin egen kreasjon: Ant Group, finansselskapet i Alibaba-konsernet, som gir lån i stor stil til enkeltpersoner og små og mellomstore bedrifter som ikke får lån andre steder. «De siste 16 årene har Ant Groups utvikling kretset rundt miljøvennlighet, bærekraft og finansiell inkludering. Om du mener miljøvennlig, bærekraftig og inkluderende finans er et feilgrep, er det et feilgrep vi er villige til å begå om og om igjen.»

Denne lyriske tiraden falt neppe i smak hos landets visepresident Wang Qishan eller sentralbanksjef Yi Gang, som hadde vært på talestolen før ham. 2. november ble Ma innkalt til samtale med Kinas finanstilsyn. Dagen etter ble Ant Groups planlagte børsnotering i Shanghai og Hongkong, annonsert som verdens største i sitt slag, brått avlyst. Måneden etter startet myndighetene en granskning av konsernet for å hindre konkurranse. Så forsvant landets mest berømte milliardær fra rampelyset. Mange fryktet at han var arrestert eller hadde flyktet til utlandet, men 88 dager senere dukket han opp igjen i en kort video, der han snakker litt betuttet med lærere på landsbygda som ledd i arbeidet til stiftelsen han driver. Senere ble han også sett på en golfbane på øya Hainan.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal