Fra en protest i New York 31. januar mot de amerikanske finansmyndighetenes behandling av GameStop-skandalen. FOTO: RON ADAR / SHUTTERSTOCK.

Plattformpopulismens profitable farse

I januar gikk flere tusen hobbyinvestorer sammen for å presse opp aksjekursen på selskaper som store investeringsfond hadde satset på at ville falle. Det var ingen revolusjon, men et skoleeksempel på Silicon Valleys populisme.

Til tross for kaoset GameStop-skandalen har skapt i de globale markedene, handler den ikke bare om idealistiske enkeltinvestorer som ydmyker en gjeng arrogante investeringsfond. Den framstår også som en uannonsert oppfølger til stormingen av Capitol Hill i Washington 6. januar. For i begge hendelsene finner vi en horde av SoMe-junkier som beleiret de helligste institusjonene til et forhatt establishment.

Men mens mobben i Washington ble enstemmig fordømt, gikk det langt bedre for de som ledet det virtuelle korstoget mot Wall Street. Med sitt forsvar av aksjene til utsatte selskaper mot grådige hedgefond, fikk de sympati over hele det politiske spekteret. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

«Vi er alle grekere»

Neste sak

Historien på sine skuldre

Mer Økonomi

Full fart mot gårsdagens verden

De politiske tiltakene for å dempe den økonomiske krisen forårsaket av koronapandemien, synes bare å ha akselerert grunntendensene i samfunnet. Ulikhetene øker, og arbeidslivet blir stadig usikrere.

Frihandelsbombe i Asia

Mens handelskonflikten mellom USA og Kina pågår for fullt har Kina inngått verdens største handelsavtale med 14 andre asiatiske land.

Verdenshandelens nye slaver

Flere hundre tusen sjøfolk er strandet på land eller til sjøs. For verdens regjeringer har handel vært viktigere enn sjøfolkenes helse. Nå frykter flere selskaper at handelsrutene skal kollapse.

Sovjetunionens problemfylte planer

Ordet planøkonomi forbindes ofte med Stalins totalitære regime, og blir gjerne brukt til skrekk og advarsel mot enhver tanke om alternativ økonomisk organisering. Men med koronapandemien, klimakrisen og dagens regnekraft har ideen om å styre samfunnets ressurser fått ny aktualitet.

Handelskrigens råvarer

For bare få år siden syntes Kina å ha monopol på sjeldne jordarter, de spesielle metallene som brukes i høyteknologiprodukter, men importerer nå mer enn landet eksporterer. Likevel truer Kina stadig med å stanse leveransene til USA.

0 kr 0