Plattformpopulismens profitable farse

I januar gikk flere tusen hobbyinvestorer sammen for å presse opp aksjekursen på selskaper som store investeringsfond hadde satset på at ville falle. Det var ingen revolusjon, men et skoleeksempel på Silicon Valleys populisme.

mars 2021
Fra en protest i New York 31. januar mot de amerikanske finansmyndighetenes behandling av GameStop-skandalen. FOTO: RON ADAR / SHUTTERSTOCK.

Til tross for kaoset GameStop-skandalen har skapt i de globale markedene, handler den ikke bare om idealistiske enkeltinvestorer som ydmyker en gjeng arrogante investeringsfond. Den framstår også som en uannonsert oppfølger til stormingen av Capitol Hill i Washington 6. januar. For i begge hendelsene finner vi en horde av SoMe-junkier som beleiret de helligste institusjonene til et forhatt establishment.

Men mens mobben i Washington ble enstemmig fordømt, gikk det langt bedre for de som ledet det virtuelle korstoget mot Wall Street. Med sitt forsvar av aksjene til utsatte selskaper mot grådige hedgefond, fikk de sympati over hele det politiske spekteret. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal