Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

mars 2021
Mange russere fulgte Navalnyjs oppfordring om å demonstrere 23. januar, til tross for et hardhendt politi og ekstrem vinterkulde, som her i Jakutsk, hvor det var -50. Likevel viser meningsmålinger at Navalnyj bare har støtte i 20 prosent av befolkningen. FOTO: SPIRIDON SLEPTSOV, SHUTTERSTOCK.

«Navalnyjs heroiske kamp er ikke ulik kampene til Gandhi, King, Mandela og Havel.» I likhet med den vestlige pressen er USAs tidligere ambassadør i Russland, Michael McFaul, ikke redd for å ta hardt i når det er snakk om antikorrupsjonsaktivisten som utfordrer Russlands president Vladimir Putin. Etter å ha bli behandlet i Tyskland for et forgiftningsforsøk på et fly i Sibir i august, nektet Aleksej Navalnyj å bli værende i eksil. Da han kom tilbake til Russland i januar, ble han som forventet dømt til to år og åtte måneder i fengsel. Beslutningen hans inngir utvilsomt respekt. Samtidig har saken hans fått en oppmerksomhet få andre opposisjonelle blir til del.

Da det ble kjent at han var arrestert, krevde de vestlige regjeringene at han måtte løslates umiddelbart, og truet med sanksjoner. I den amerikanske kongressen grep en bred koalisjon av demokrater og republikanere anledningen, og krevde skjerping av restriksjonene som ble innført i 2019 mot selskaper som er involvert i byggingen av gassledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. En slik skjerping vil falle i god jord i EU-parlamentet, som i januar stemte med stort flertall for en resolusjon som krevde «umiddelbar stans i ferdigstillingen» av rørledningen – mot Tysklands vilje, men i samsvar med ønsket fra Polen og de baltiske landene.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal