Mange russere fulgte Navalnyjs oppfordring om å demonstrere 23. januar, til tross for et hardhendt politi og ekstrem vinterkulde, som her i Jakutsk, hvor det var -50. Likevel viser meningsmålinger at Navalnyj bare har støtte i 20 prosent av befolkningen. FOTO: SPIRIDON SLEPTSOV, SHUTTERSTOCK.

Vil Navalnyj bli profet i eget land?

Etter først å ha blitt utsatt for forgiftning, er Aleksej Navalnyj nå dømt til fengsel. Mens vestlige regjeringer krever at han må løslates og truer med nye sanksjoner, er det lite som tyder på at Kreml vil gi etter for internasjonalt press.

«Navalnyjs heroiske kamp er ikke ulik kampene til Gandhi, King, Mandela og Havel.» I likhet med den vestlige pressen er USAs tidligere ambassadør i Russland, Michael McFaul, ikke redd for å ta hardt i når det er snakk om antikorrupsjonsaktivisten som utfordrer Russlands president Vladimir Putin. Etter å ha bli behandlet i Tyskland for et forgiftningsforsøk på et fly i Sibir i august, nektet Aleksej Navalnyj å bli værende i eksil. Da han kom tilbake til Russland i januar, ble han som forventet dømt til to år og åtte måneder i fengsel. Beslutningen hans inngir utvilsomt respekt. Samtidig har saken hans fått en oppmerksomhet få andre opposisjonelle blir til del.

Da det ble kjent at han var arrestert, krevde de vestlige regjeringene at han måtte løslates umiddelbart, og truet med sanksjoner. I den amerikanske kongressen grep en bred koalisjon av demokrater og republikanere anledningen, og krevde skjerping av restriksjonene som ble innført i 2019 mot selskaper som er involvert i byggingen av gassledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. En slik skjerping vil falle i god jord i EU-parlamentet, som i januar stemte med stort flertall for en resolusjon som krevde «umiddelbar stans i ferdigstillingen» av rørledningen – mot Tysklands vilje, men i samsvar med ønsket fra Polen og de baltiske landene.
(…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Ikaros i Latin-Amerika

Neste sak

«Vi er alle grekere»

Mer Russland

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

Russlands afrikanske comeback

Russland er tilbake i Afrika. Tidligere støttet Kreml kontinentets uavhengighetsbevegelser og kampen mot apartheid. I dag nøyer de russiske lederne seg med å fylle ordrebøkene og å sende leiesoldater.

Moskvas globale drømmer

De siste ti årene har Moskvas borgermester jobbet iherdig for å gjøre den russiske hovedstaden til en «global by» og tiltrekke seg utenlandske investorer og den kreative klasse.

Rask reaksjon, utdatert helsevesen

Russland innførte tidlig flere tiltak for å hindre spredning av koronaviruset. Men det russiske helsesystemets fortrinn, med stor sykehuskapasitet og lang erfaring med infeksjonssykdommer, dekker over dype ulikheter som vil ramme befolkningen når epidemien nå skyter fart.

I det russiske hjemmets vold

I 2017 avkriminaliserte Russland vold i nære relasjoner som ikke fører til «vesentlig kroppslig skade» og ikke skjer mer enn én gang i året. Nå gjør russiske kvinner opprør mot et mangelfullt lovverk og skremmende holdninger.

0 kr 0