Eldre kvinner i Calabria. Foto: Ukjent.

Mafiaens sosiale forankring

Rettssaken mot ‘Ndrangheta vekker igjen spørsmålet om mafiaens vesen og hvorfor Italia aldri blir kvitt denne «andre staten».

Den 13. januar startet en masserettssak, maxiprocesso, i Lamezia Terme i provinsen Catanzaro i Calabria, Italias fattigste område. Rettssaken har hele 250 tiltalte, 438 tiltalepunkter, 600 advokater og 30 fornærmede. Journalister fra hele verden farer rundt i det 3300 kvadratmeter store callsenteret som er gjort om til en høysikkerhetsdomstol. På denne store scenen skal påtalemyndighetene, gjennom aktor Nicola Gratteri, forsøke å bevise at den calabriske mafiaen, ’Ndrangheta, har forbindelser til både politikken, næringslivet og frimurerordenen (som synes å bli brukt til å etablere kontakt med lokale eliter). Tiltalene omfatter kriminell sammensvergelse, drap, utpressing, hvitvasking og underslag av offentlige midler.

Rettssaken er kulminasjonen av en fire år lang etterforskning hvor drapstruslene har haglet mot Gratteri, som beskyttes av politiet døgnet rundt. Den har fått navnet «Rinascita-Scott» – rinascita, «gjenfødsel», i håp om at den vil rive regionen løs fra mafiaens grep, og «Scott» etter FBI-agenten Scott W. Sieben (døde i 2015) som hjalp Gratteri å avdekke forbindelsene mellom de kolombianske narkokartellene og ’Ndrangheta. (…)

^

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Den enlige mor og huset

Neste sak

Galskapen i kjøttet

Mer Verden

To verdener for bøndene i Bretagne

Presset av høye produksjonskrav stiger selvmordstallene blant franske bønder. Samtidig har noen bønder suksess med småskala økologisk produksjon, kortreist mat og direktesalg.

Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

Bidens iranske problem

Med Biden tilbake i Det hvite hus vil USA sannsynligvis forsøke å plukke opp igjen atomavtalen med Iran. Men etter fire år med kaos er stormaktspolitikk og USAs utenrikspolitiske rammer ikke lenger de samme.

Mobilisering mot boligsvindel i Russland

Salg av boliger som aldri blir bygd har ruinert mange russere. Tretti år etter Sovjetunionens oppløsning ser russerne fortsatt bolig som en rettighet. Mens myndighetene forsøker å skape et velfungerende boligmarked, er russerne fortsatt skeptiske til å se bolig som en vare.

0 kr 0