Senegals «fem sinte»

Store protester og opptøyer rystet Senegal i begynnelsen av mars. Elleve demonstranter i alderen 12 til 35 mistet livet da politiet slo ned protestene mot myndighetenes despotiske tendenser og mislykkede økonomiske politikk.

april 2021
Mange av butikkene til den franske Auchan-kjeden ble tømt av fattige og fortvilte senegalesere under opptøyene, delvis som reaksjon på Frankrikes bånd til makthaverne. Her fra en butikk i Dakar 5. mars. Foto: Zohra Bensemra, Reuters / NTB.

Da parlamentarikeren Ousmane Sonko ble arrestert 3. mars nektet den senegalesiske ungdommen å sitte stille, og fikk støtte fra senegalesere i utlandet gjennom fredelige demonstrasjoner og stor mobilisering på sosiale medier. Lederen for partiet Senegals patrioter for arbeid, etikk og brorskap (Pastef) er anklaget for gjentatte voldtekter og drapstrusler mot Adji Sarr, en ansatt i et massasjeinstitutt. I høst ble Sonoko, som kom på tredje plass i presidentvalget i 2019, leder for landets opposisjon etter at den tidligere borgermesteren i Thiès, Idrissa Seck, som ble nummer to i valget, sluttet seg til president Macky Sall.

46-årige Sonko, som har en fortid som skatte- og eiendomsinspektør, har fått stadig mer oppslutning i en tid hvor senegaleserne har fått nok av den tradisjonelle politikerstanden. Han henvender seg til landets unge med et politisk program som angriper den utbredte korrupsjonen og krever økonomisk og monetær selvstendighet, men uten å ville forlate den vestafrikanske fellesvalutaen CFA-francen. Sonkos forsvarere mener arrestasjonen er politisk motivert og viser til at rettsvesenet ble brukt til å hindre to andre politikere å stille i valget i 2019: Karim Wade, sønn av tidligere president Abdoulaye Wade (2000–2012), og Dakars tidligere borgermester Khalifa Sall. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal