Belgias ansvar i Rwanda

Belgia styrte Rwanda fra 1920 til 1962, godt hjulpet av katolske misjonærer. Disse kolonisatorene innførte «etniske» hierarkier på bakgrunn av rasistisk ideologi og la med det grunnlaget for folkemordet på tutsiene.

Belgisk veteraner fra samme FN-tropp som mistet ti soldater under det rwandiske folkemordet i 1994, står ved siden av ti søyler reist til minne om de døde i den belgiske minneleiren i Kigali, Rwanda, 8. april 2019. Foto: Yasuyoshi Chiba, AFP / NTB.

Belgias medansvar for folkemordet i Rwanda har for tiden havnet i skyggen av søkelyset som endelig er rettet mot Frankrike. Men ulikt Frankrike begrenser den tidligere kolonimaktens ansvar seg ikke til en håndfull år, men omfatter flere tiår, fra Folkeforbundet etter første verdenskrig ga Belgia kontroll over de to tidligere tyske koloniene Rwanda og Burundi.

Belgierne visste lite om disse to fjerntliggende små landene, og valgte derfor å styre dem indirekte gjennom de lokale maktstrukturene, det vil si en føydalmakt med en enehersker kalt mwami på toppen. Belgierne var også lite lystne på å påta seg kostnadene for disse territoriene, som var langt fattigere enn kong Leopold 2s enorme Kongo. Derfor henvendte de seg til den katolske misjonsordenen De hvite fedre i Afrika, for å gjøre misjoneringen til en måte å sikre sin koloniale makt på og samtidig «utvikle» områdene.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal