Underlig fransk enighet

Vil Frankrikes progressive partier snart overta Tokyos Kina-politikk eller Washingtons Venezuela-politikk?

mai 2021
Kiev, Ukraina, 2019. Foto Marjan Blan, Unsplash.

Med premissene de legger til grunn for debatten om en mulig allianse mellom venstresiden og de grønne i det franske presidentvalget neste år, har det store flertallet av franske journalister avslørt seg som geopolitiske analfabeter. Uenighetene mellom partiene til venstre for Emmanuel Macron når det kommer til økonomisk politikk eller sosial- og arbeidslivspolitikk antas å ikke være store nok til at det hindrer dem å gjøre felles front mot den sittende presidenten allerede i første runde av presidentvalget. Men kan man si det samme om utenrikspolitikken?

Det mest overraskende er at ingen er interessert i dette spørsmålet. Frankrikes forhold til USA, Kina og Russland? Frankrikes politikk i Midtøsten, Afrika og Latin-Amerika? Frankrikes atomforsvar? Ingen av disse temaene synes å ha blitt drøftet da venstrepartienes ledere møttes for å diskutere en allianse 17. april. Men i stedet for å bli overrasket over dette fraværet, foretrakk mediene å konsentrere seg om så viktige spørsmål for landets framtid som vegetarmåltider i skolekantinene i Lyon, et kjønnsdelt arrangement i en studentforening og at en flyklubb i Poitiers ikke har fått offentlig støtte. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal