//

Vestlige plastproblemer i Sørøst-Asia

Mens vestlige forbrukere oppfordres til å levere plastavfall til resirkulering, har mye av plasten havnet i grøfter og på bål i Sørøst-Asia etter at Kina stanset importen i 2018. Nå har mottakerlandene gått lei og ber avsenderne finne en reell løsning på plastproblemet.

Foto: Claudio Schwarz Purzlbaum, Unsplash.

I de tidlige morgentimene brennes store mengder løv og plastemballasje utenfor husene i landsbyen Kalianyar i Øst-Java hvor Slamet Riyadi bor. Riyadi jobber i turistbransjen etter å ha lært seg engelsk på egen hånd. Han vet at ikke alt avfallet forsvinner når det brennes. «Siden folk i landsbyen ikke ser noe, tror de at det ikke er noe igjen. Men plasten blir ikke borte.» Han skulle gjerne startet et foretak for å sortere avfallet, selge det som kan resirkuleres, kompostere organisk materiale, og for resten, «vel, vi får se».

Her virker han å være den eneste som bekymrer seg for røyk full av dioksin. Det finnes ingen plastinnsamling på den indonesiske landsbygda, selv om hverdagen er full av plast. På markedet i nabolandsbyen Tamanan selger to boder engangsemballasje, poser og bokser i polystyren, som de andre torghandlerne bruker mye av. Det er vanlig å selge varer i enkeltpakninger. Det er ikke bare praktisk, men gjør også at fattige familier kan kjøpe det de trenger fra dag til dag. Når plastavfallet ikke blir brent, havner det i grøfter, bekker og elver. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Global oppvarming gir iskalde grøss

Neste sak

Mexicos plagsomme nabo

Mer Indonesia

Taushet og tabu i Indonesia

I 1965 massakrerte den indonesiske hæren flere hundretusen kommunister og påståtte sympatisører. Femti år etter kjemper

Etter uavhengigheten

Øst-Timor har en tung gjenoppbygging foran seg, med store forventninger å innfri. Men det går riktig vei:

0 kr 0