Fra den monumentale moskeen Çamlıca, som ble bygd i 2019 og er blitt et besøksmål for mange muslimske turister i Istanbul. Foto: Shutterstock.

Det arabiske fristedet Istanbul

Istanbul er i ferd med å bli et kulturelt sentrum for arabisk kultur og åndsliv, som et fristed for arabiske opposisjonelle og intellektuelle. Men med Erdoğans geopolitiske spill er framtiden til den arabiske diasporaen i Tyrkia langt fra sikker.

Hyllene er fulle av kjente arabiske forfattere og poeter, av Mahmoud Darwish, Najib Mahfuz og Nizâr Qabbâni. På veggen henger det en kalligrafi til ære for den abbasidiske dikteren Al-Mutanabbi. En ung egyptisk forfatter signerer noen eksemplarer av sin siste roman. Bokhandelen Al-Shabaka al-Arabiya («Det arabiske nettverket») i bydelen Fatih har blitt et samlingssted for den arabiske intelligentsiaen i Istanbul. Hver uke møtes utvandrede og eksilerte arabere fra alle samfunnslag her for å drikke kaffe og diskutere situasjonen i sine hjemland. Bokhandelen, som ble startet av den saudiske publisisten Nawaf al-Qudaimi i 2017, sier noe om størrelsen på det arabiske eksilmiljøet i den tyrkiske storbyen.

Siden 2011 har Istanbul vært et tilfluktssted for skipbrudne fra den arabiske våren. En halv million syrere har slått seg ned i byen på flukt fra borgerkrigen i hjemlandet. Her har de fått selskap av en rekke ulike eksilsamfunn. Tyrkia anslås nå å huse noen hundre tusen irakiske statsborgere, over tretti tusen egyptere, og minst like mange libyere, jemenitter, palestinere, jordanere, algeriere, marokkanere og tunisiere. De fleste bor i den tidligere hovedstaden i Det osmanske riket. I tillegg til dissidenter, flyktninger og utvandrere, søker også mange arabiske forfattere, studenter og turister seg til byen. «Det er det eneste stedet i verden hvor så mange arabiske nasjonaliteter er representert», sier Nouran Gad, doktorgradsstudent ved Sciences Po i franske Aix-en-Provence og en av få spesialister på denne arabiske diasporaen.
(…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Bo Widerberg, anti-Bergman

Neste sak

Heksejakt mot kjønnsharselas

Mer Tyrkia

Tilbake til arabisk

Etter at islamsk-konservative AKP kom til makten i 2002, har det arabiske språket gradvis fått tilbake

0 kr 0