Istanbul-sporet

Hvorfor forlot ukrainerne til slutt forhandlingsbordet, selv om de hadde fortsatt diskusjonene til tross for massakren i Butsja, og fred var innen rekkevidde?

Hvorfor er de franske journalistene og kommentatorene så stille? De er vanligvis overbegeistret for hemmelige dokumenter om Russland. De har funnet alle de skjulte planene Kreml har om å ødelegge samholdet i de demokratiske samfunnene, hver eneste muldvarp i det russiske statsapparatet. 27. april serverte den konservative tyske avisen Die Welt dem en konfidensiell plan fra øst på sølvfat: det endelige utkastet til fredsavtalen Russland og Ukraina framforhandlet i krigens første måneder. Et viktig dokument, som hvis det hadde blitt signert, kunne ha forhindret to år med krig og spart flere hundretusen menneskeliv. Men franske medier har gjort lite ut av det, kanskje i frykt for å grave i en sak der de vestlige lederne ikke viser seg fra sin beste side.

29. mars 2022 møttes delegasjonene fra Russland og Ukraina i Istanbul for den sjuende og siste runden med forhandlinger på en måned, i en tid hvor den russiske angriperen hadde opplevd sine første nederlag på slagmarken. Møtet endte med at begge parter sa at de var optimistiske og snakket om «betydelige» framskritt. Ukraina var villig til å akseptere en status som nøytralt land, mens Russland åpnet for våpenhvile. Likevel stanset forhandlingene, av grunner som fortsatt er omdiskutert. Dokumentet Die Welt har avdekket, gir noen nye detaljer. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal