Fiskere bærer dagens fangst til markedet i Tanji. Foto: Luke Duggleby, Redux / NTB.

Stanken av råttent fiske i Gambia

Kina lovet Gambia at kinesiske fiskemelfabrikker ville gi arbeidsplasser og infrastruktur. I stedet tømmer de havet for matfisk for å fôre oppdrettsfisk i Europa og Kina.

Det er full aktivitet på de hvite strendene i Gunjur, en by med femten tusen innbyggere ved Atlanterhavskysten sørøst i Gambia, det minste landet på det afrikanske kontinentet. Fiskere styrer sine lange fargerike kanoer, kjent som piroger, mot land, hvor de losser av sin fortsatt sprellende fangst til kvinnene som venter i vannkanten. Disse frakter så fisken til markeder i nærheten i rustne trillebårer eller i kurver på hodet.

Går du fem minutter innover i landet fra stranda, er stemningen roligere i naturreservatet Bolong Fenyo. Verneområdet omfatter 3,2 kvadratkilometer med mangroveskog, våtmark, savanne og en halvannen kilometer lang avlang lagune med trekkfugler, pukkelryggdelfiner og silkeaper. Reservatet er et under av biologisk mangfold, som bidrar til både regionens økologiske helse og økonomi med de mange hundre fuglekikkerne og andre turistene som hvert år besøker området. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

0 kr 0