Næringslivets stemme

I motsetning til hva «CDUs økonomiske råd» antyder med navnet sitt, er dette ikke et partiorgan, men snarere en næringslivslobby.

Det kaller seg «CDUs økonomiske råd», men er ikke en av partiets interne organisasjoner. Foreningen, stiftet i 1963, sier selv at den representerer «næringslivsøkonomiens interesser overfor politikken, administrasjonen og offentligheten»: «Vi tilbyr våre medlemmer en plattform for å være med på å forme den økonomiske og sosiale politikken i ånden til Ludwig Erhards sosiale markedsøkonomi» – den tyske høyresiden framstiller ofte Erhard, den berømte finansministeren på 1950-tallet, som arkitekten bak etterkrigstidens «økonomiske mirakel».

I motsetning til hva foreningen antyder i navnet sitt, er den ikke et partiorgan, men snarere en næringslivslobby, påpeker organisasjonen Lobby Control i en rapport som ble publisert i vår. Samtidig, påpeker rapporten, «fungerer det økonomiske rådet i praksis som et partiorgan». Det gir selskaper privilegert tilgang til konservative politikere: I fjor hadde rådets leder hele tolv møter med økonomiminister Peter Altmaier. Foreningen har også et framtredende partimedlem som nestleder, nemlig Friedrich Merz, som forsøkte å bli CDUs leder i 2018. I tillegg finner vi i foreningens ledelse styrelederne i Deutsche Bank og flyplasselskapet Fraport, samt et styremedlem hos bilprodusenten Daimler. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller .

Tre måneder med Le Monde diplomatique for 69 kroner!

Papiravis og full digital tilgang

Forrige sak

Brikkene i framtidens globale spill

Neste sak

Pigmentokratiet i Latin-Amerika

Mer Tyskland

Kanslermaskinen CDU

Etter 16 år ved makten vil Angela Merkel gi seg som forbundskansler etter valget i september.

Tyske svingdører

Tysklands gamle mestere i svingdør møter nå hard konkurranse fra en ny generasjon utålmodige opportunister. Den

For lønnsomme sykehus

Langt fra det idylliske inntrykket utenlandske medier har gitt under koronakrisen, lider det tyske helsevesenet av

0 kr 0