Næringslivets stemme

I motsetning til hva «CDUs økonomiske råd» antyder med navnet sitt, er dette ikke et partiorgan, men snarere en næringslivslobby.

august 2021

Det kaller seg «CDUs økonomiske råd», men er ikke en av partiets interne organisasjoner. Foreningen, stiftet i 1963, sier selv at den representerer «næringslivsøkonomiens interesser overfor politikken, administrasjonen og offentligheten»: «Vi tilbyr våre medlemmer en plattform for å være med på å forme den økonomiske og sosiale politikken i ånden til Ludwig Erhards sosiale markedsøkonomi» – den tyske høyresiden framstiller ofte Erhard, den berømte finansministeren på 1950-tallet, som arkitekten bak etterkrigstidens «økonomiske mirakel».

I motsetning til hva foreningen antyder i navnet sitt, er den ikke et partiorgan, men snarere en næringslivslobby, påpeker organisasjonen Lobby Control i en rapport som ble publisert i vår. Samtidig, påpeker rapporten, «fungerer det økonomiske rådet i praksis som et partiorgan». Det gir selskaper privilegert tilgang til konservative politikere: I fjor hadde rådets leder hele tolv møter med økonomiminister Peter Altmaier. Foreningen har også et framtredende partimedlem som nestleder, nemlig Friedrich Merz, som forsøkte å bli CDUs leder i 2018. I tillegg finner vi i foreningens ledelse styrelederne i Deutsche Bank og flyplasselskapet Fraport, samt et styremedlem hos bilprodusenten Daimler. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal