Trump er ute, hysteriet lever videre

Trump fikk til lite konkret i en presidentgjerning preget av narsissisme og ekstrem inkompetanse. Samtidig framstilte landets medier ham som en agent for en fremmed makt, en tyrann og en ny Hitler, i et hysteri som vil sette et varig preg på amerikansk politikk.

august 2021
Illustrasjon: Jon Tyson Wek, Unsplash.

Nøyaktig hvor ille var Donald Trump som president? Dette er et viktig spørsmål for å bedømme den strie strømmen av hysterisk retorikk som har oversvømt USAs offentlighet de siste fem årene. Svaret er at han var en forferdelig leder. Han var fordomsfull, selvopptatt og fullstendig uten empati. Han var en narsissist som ikke hadde den minste anelse om hva embetet krevde av ham. Han løy konstant, også om saker det var enkelt å sjekke. Han var en demagog som lot som om han brydde seg om arbeidsfolk. Han misbrukte landets høyeste embete til å berike seg selv og sine støttespillere. Han lot private aktører omskrive reguleringer som de ville. Han mente at ethvert valg han ikke vant med god margin, var illegitimt.

Med unntak av det siste kan mye av det samme også sies om mange andre amerikanske ledere de siste femti årene, inkludert presidenter som har brukt presidentmakten enda mer destruktivt enn Trump. Ronald Reagan avregulerte finanssektoren, åpnet opp igjen for monopoler, knuste fagbevegelsen og finansierte ulovlig en høyreekstrem gerilja i Sentral-Amerika. George W. Bush startet en stor krig på en løgn og innførte en overvåkning av amerikanske borgere som siden bare har økt i omfang, mens Richard Nixons velfylte rulleblad bør være kjent for de fleste. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal