Frankrikes Afghanistan

10. juni kunngjorde Frankrikes president Emmanuel Macron at landet avslutter militæroperasjonen Barkhane. Vil den kommende uttrekningen bety slutten for Frankrikes intervensjonsiver i sine tidligere kolonier?

Franske soldater i Operasjon Barkhane i Ansongo i Mali, 15. desember 2015. Foto: Fred Marie, Shutterstock.

«Frigjøringskrigen i Mali er over. Vi vant», sa Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian til Radio Monte-Carlo 20. mars 2014. Operasjon Serval hadde da pågått i 14 måneder. «De franske styrkene», fortsatte han, «har gjort Mali i stand til å ta tilbake sin suverenitet, sine demokratiske institusjoner og å avholde valg. Igjen finnes det en stolthet over å være malier».

Sju år senere virker denne triumfalismen mildt sagt overraskende. Jihadistgruppene har spredt seg til nabolandene Niger og Burkina Faso. Den maliske staten har ikke klart å få reell kontroll over de nordlige delene av landet, spesielt ikke Kidal, som er blitt en høyborg for tuareg-separatister. Malis «demokratiske institusjoner» har ligget brakk siden hæren tok makten i Bamako i august i fjor, og i mai i år styrtet oberst Assimi Goïta overgangsregjeringen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal