Nasjonalkonservativ plyndring i Ungarn

Ungarns regjering har gitt private stiftelser kontroll over mye av landets akademia og kulturarv. Slik lar statsminister Viktor Orbán sine støttespillere plyndre staten, samtidig som han sikrer sin innflytelse.

september 2021
Statssekretær Balázs Orban er styreleder for skolen Mathias Corvinus Collegium, drevet av stiftelsen med samme navn. Stiftelsen har fått verdier for flere milliarder fra den ungarske regjeringen. Her i Budapest 8. juni 2021. Foto: Akos Stiller, New York Times / NTB.

I 1996 grunnla forretningsmannen András Tombor og hans far Balázs høyskolen Mathias Corvinus Collegium (MCC). Det uttalte målet til de kristenkonservative grunnleggerne var å skape en førsteklasses universitetsinstitusjon med vekt på idédebatt og kritisk tenkning. De første årene var den lille høyskolen lite annet enn en kostskole, men den har de siste årene vokst så mye at den trenger mer plass. På Gellért-høyden, som troner over Donau midt i Budapest, skal det modernistiske hovedkvarteret til Balassi-instituttet – Ungarns ekvivalent til Goethe-instituttet eller Institut français – rives for å gi plass til institusjonens nye lokaler, som skal stå ferdig i 2025.

For å finansiere MCC og sine andre akademiske og kulturelle prosjekter opprettet familien Tombor stiftelsen Tihanyi. Stiftelsen, som i juni i fjor ble omgjort til Stiftelsen Mathias Corvinus Collegium, har blitt et regelrett kapitalforvaltningsselskap etter å ha overtatt en rekke kultureiendommer gratis fra staten, samt ti prosent av aksjene i olje- og gasselskapet Mol og tilsvarende i Ungarns farmasøytiske flaggskip Gedeon Richter. I løpet av fjoråret skal stiftelsen ha fått verdier fra staten verdt til sammen over 500 milliarder forinter (15 milliarder kroner), ifølge beregninger fra uavhengige medier. Det er mer enn de samlede budsjettene til Ungarns 27 høyere utdanningsinstitusjoner i 2019. Siden har stiftelsen investert i luksuseiendom, blant annet med kjøpet av marinaen i Révfülöp ved Balaton-sjøen, luksushotellet Konferencia i Győr og det historiske hotellet Aranybika i Debrecen. (…)

Bli abonnent og få tilgang til alle våre artikler, eller / logg inn med Vipps.

Tre måneder med Le Monde
diplomatique for 99 kroner!

Papiravis og full digital tilgang


Fornyes til 199,- per kvartal